In firme

Novi portal Gugla sa ustavima iz cijelog svijeta

google
Gigant interneta, pretraživač Gugl, predstavio je u Njujorku svoj novi portal koji sadrži ustave iz cijelog svijeta, u cilju da pomogne najviše zemljama u političkoj tranziciji, javljaju agencije.

Novi portal Gugla sa ustavima iz cijelog svijeta
Portal AnalitikaIzvor

- Željeli smo da onlajn skupimo sve ustave svijeta, kako bi bili dostupni svima i korisni vladama u ustavnom procesu - rekao je Džared Koen, direktor sektora Gugla (Google Ideas) predstavljajući sajt www.constituteproject.org u Njujorku, gdje se održava ove nedjelje Generalna skupština UN.

Ta inicijativa koju je podržao univerzitetski program iz SAD i Velike Britanije kao "Projekat upoređivanja ustava", omogućava pristup svim ustavima na snazi do septembra ove godinu, i to svih država na svijetu.

Portal nudi 350 tema kako bi se olakšalo upoređivanje nekih pitanja, kao na primjer prava manjina ili finansiranje izbornih kampanja.

U drugoj etapi, Gugl namjerava da portal bude dostupan na svih šest jezika u UN (engleski, francuski, španski, ruski, arapski i kineski).

Jedan od ciljeva portala jeste da olakša pisanje ustava zemalja koje izlaze iz političke krize ili oružanog konflikta.

- Ti ustavi i svi vladini dokumenti predstavljaju važnu priliku za te zemlje - rekao je Koen.

Na prezentaciji je bio i predsjednik Tunisa Monsef Marzuki, koji je rekao da je "očaran" tom inicijativom, koja će biti od "izuzetne važnosti" za zemlje kao što je njegova, a koje teško dolaze do ustava ili izbornog zakona.

Izvor: novosti.rs, blic.rs

 

 

Portal Analitika