In firme

Zakerbergov novi projekat: Povezati sve ljude na svijetu

povezatiinternuok
Nakon Gugla koji je nedavno pokrenuo projekt omogućavanja interneta na nepristupačnim područjima uz pomoć balona opremljenih antenama, sličan je projekt započeo i Mark Zakerberg.

Zakerbergov novi projekat: Povezati sve ljude na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Fejsbuk u saradnji s Nokijom, Operom, Qualcommom, Samsungom, MediaTekom i Eriksonom započeo je razvoj tehnologije kompresije podataka i novih pametnih telefona što bi rezultiralo jeftinijim i pristupačnijim internetom. Posebno u zemljama u razvoju.

Ideja je smanjiti troškove i količinu podataka potrebnih za pokretanje aplikacija što će omogućiti novi poslovne modele za razvoj interneta.

"Već devet godina moja je misija povezati svijet. Trenutno povezujemo više od milijardu ljudi, ali da bismo povezali ostalih pet milijardi, moramo riješiti veći problem - velika većina ljudi nema pristup internetu. Mislim da je to jedan od većih izazova naše generacije", stoji na Zakerbergovom Fejsbuk profilu.

Izvršni direktor Nokije, Stiven (Stephen) Elop, smatra da je omogućavanje pristupa internetu svim ljudima na svijetu "sljedeća industrijska revolucija", a izvršni direktor Erikssona Hans Vestberg vjeruje kako će njihov projekt "poboljšati ljudske živote i pomoći u izgradnji održive planete".

Izvor: index.hr

 

Portal Analitika