In firme

Sedam zanimljivosti o ajfonu koje nijeste znali

ajfonzanimljivostiuok
Ajfon (iPhone) je jedan od najpopularnijih smartfona na svijetu. Ipak, postoje neke stvari o njemu koje su poznate samo malobrojnim.

Sedam zanimljivosti o ajfonu koje nijeste znali
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljamo vam sedam manje poznatih činjenica o Eplovoh (Apple) uzdanici.

Eplov smartfon nije prvi ajfon

Nedugo pošto je Epl najavio dolazak ajfona, Cisco je tužio Epl zbog naziva telefona. Cisco je naime registrovao naziv ajfon za VoIP uređaj koji omogućava Skajp (Skype) konekciju bez računara.

Ajfon se pojavio 22 dana prije Epl uređaja, ali su se kompanije na poslijetku nagodile i obje zadržale prava na to ime.

U reklamama za ajfon, uvjek je 9.42 ujutru

Razlog? Epl događaji počinju u devet sati ujutru. “Zato se obično predstavljanje proizvoda dogodi oko 40 minuta od početka programa”, objasnio je Skot Forstal jednom prilikom.

“Kada se na ekranu pojavi velika fotografija proizvoda, želimo da prikazano vrijeme bude što je moguće bliže onom koje se nalazi na satovima publike, a znamo da neće biti tačno 40 minuta”.

Forstalov tim odabrao je da 42 minuta stoji na reklami za prvi ajfon 2007. “Ispostavilo se da smo prilično tačni, sa tom procjenom, pa smo za ajped (iPad) stavili 41 minut”, dodao je on.

Slika Bono Voksa je u vašem ajfonu

Kada odaberete opciju Music na ajfonu (iPhoneu), pronađite ikonicu Artists na dnu ekrana. Silueta koju vidite pripada Bono Voksu, pjevaču grupe U2.

Originalna Epl Maps ikonica sugerisala je da vozači treba da slete s nadvožnjaka

Ikonica za originalne Epl Maps prošla je ozbiljne promjene od kako je navigaciona opcija predstavljena prošle godine.

Ikona za prve Epl Maps koja je bila dobijana uz iOS 6 prikazivala je Eplovo središte u Kupertinu i rutu sa strelicom koja je ukazivala da vozač treba da sleti s nadvožnjaka, ako želi da dođe do njih.

Ikonica za iOS7 pažljivije je dizajnirana i prikazuje kako da dođete do mjesta na kom će biti Eplov budući kampus.

Ajfon se originalno zvao “Purple”

Prema svedočenju Skota Forstala na sudu, programerski tim prvog ajfona, preuzeo je jedno krilo Eplove zgrade i nazvao je “Purple Dorm”, po šifrovanom nazivu za ajfon “Purple”.

Imali su i poster na ulaznim vratima za film “Borilački klub” (Fight Club) sa rečenicom “Prvo pravilo Borilačkog kluba je da ne pričate o Borilačkom klubu”.

Stiv Džobs je javno napravio šaljivi poziv na predstavljanju prvog ajfona

Na prezentaciji 2007. Eplov izvršni direktor koristio je telefon da se našali sa radnicima u obližnjem kafiću i poruči 4.000 kafa.

Eplov najveći rival Samsung pravi procesore za ajfon

Samsung ne štedi ajfon u reklamama za Galaksi (Galaxy) smartfon, a slično važi i obrnuto. Ipak, izgleda da ove dve kompanije sasvim lijepo sarađuju.

Naime, procesor u ajfonu proizvodi Samsung, tvrde stručnjaci koji su ga analizirali pod elektronskim mikroskopom.

Izvor: huffington post, b92.net

 

 

Portal Analitika