In firme

Istorijat kondoma: Оd krpe do voćnih ukusa

kondom1
O
sim toga što su najbolja sredstva za sprečavanje trudnoće, oni nas štite od raznih seksualno prenosivih bolesti.

Istorijat kondoma: Оd krpe do voćnih ukusa
Portal AnalitikaIzvor

 

Kondomi nisu nov izum. Prvi dokazi o njihovom postojanju datiraju iz perioda od 11.000 godina prije nove ere. Od tada su mnogo evoluirali, a mi vam predstavljamo njihov put kroz vrijeme.

11000 godina prije nove ere: Prvi dokazi o postojanju kondoma nalaze se na zidovima pećine Grotte des Combarrelles u Francuskoj. Naučnici su utvrdili da se na slikama na zidovima nalaze najstariji kondomi.

1000 godina prije nove ere: Neki istoričari smatraju da su u drevnom Egiptu muškarci koristili krpe koje su obmotavali oko penisa tokom seksualnog odnosa kako bi bili zaštićeni od seksualno prenosivih bolesti.

15. vijek: Kondomi koji su pokrivali samo gornji dio penisa korišteni su u Kini i Japanu. U Kini su bili pravljeni od jagnjećih crijeva ili nauljenog svilenog papira, dok su Japanci birali kornjačin oklop ili životinjske rogove.

16. vijek: Italijanski fizičar i atomista Gabrijel Falopijus pisao je o užasima tada uglavnom smrtonosnog sifilisa u De Morbo Gallico.
O
n je preporučivao nošenje zaštitne lanene tkanine natopljene u hemikalije i osušene, kako bi se spriječilo prenošenje bolest.


Falopijus je sproveo eksperiment na 1.100 učesnika kako bi ispitao efikasnost ranog kondoma. Niko od ispitanika nije dobio sifilis.

1605. godina: Katolički teolog Leonardus Lesius tvrdio je u djelu De iustitia et iure da su kondomi nemoralni.

17. vijek: Kondomi pravljeni od životinjskih iznutrica postali su javno dostupni. Zbog toga što su bili skupi, često su se upotrebljavali više puta.

kondom
1912. godina:
Hulius From, njemački hemičar, osmislio je novi način za pravljenje kondoma, kada je uronio staklene kalupe u rastvor sirove gume, što mu je omogućilo da na površini kondoma napravi teksturu. Njegovi proizvodi, Fromm’s Act, i danas su popularni u Nemačkoj.

Dvadesete godine prošlog vijeka: Kompanije za proizvodnju kondoma počele su da se reklamiraju i prave interesantnija pakovanja i interesantnije nazive. Prodaja kondoma udvostručila se u svijetu u ovoj deceniji.

1957. godina: Dureks je prvi put predstavio kondom sa lubrikantima.

Osamdesete godine prošlog vijeka: Suočivši se sa užasnom epidemijom side, svijet je počeo češće da koristi kondome.

1997. godina: Dureks je napravio prvi sajt kompanije za proizvodnju kondoma.

2013. godina: Danas su nam dostupni kondomi svih boja, ukusa, tekstura i materijala. Neizostavan je dio bezbednog seksualnog odnosa.

(b92)

Portal Analitika