Literatura

Zaostavština Desanke Maksimović u NB “Đurđe Crnojević”

0108izlozbadesankaok
I
zložba rukopisne zaostavštine Desanke Maksimović “Ostaviću vam  jedino reči...” otvorena je danas u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Zaostavština Desanke Maksimović u NB “Đurđe Crnojević”
Portal AnalitikaIzvor

„Iz bogate zaostavštine, koju je donedavno sa najvećim poštovanjem čuvala njena najbliža rodbina, izdvojen je tek mali, najreprezantitivniji, deo građe koji svedoči o umetničkom stvaralaštvu pesnikinje, kao i o njenom intimnom svetu.Izložba je podeljena u nekoliko segmenata.Najobimniji deo čine originali rukopisa pesama koji do sada nikada nisu bili izloženi javnosti, među kojima su i beleške, koncepti, prve i poslednje verzije tekstova i prepisa pesama za čitanje. Zanimljiv segment čine i njena lična dokumenta, a iz bogate prepiske  koja je sačuvana, izdvojene su pozivnice ambasadora raznih država za svečanosti i prijeme, razglednice, telegrami, čestitke“, kazala je jedna od autorki izložbe Mirjana Stanišić.

Tu je i prepiska sa književnicom Ivom Radivoljnom, prevodiocem Olgom Kustasovom, kao i prepiska sa Radovanom Zogovićem.

Izložena je i Njegoševa nagrada koja je Desanki Maksimović uručena 1984. godine.

„Ova izložba rukopisne zaostavštine Desanke Maksimović prilika je da zavirimo u i našu ličnu prošlost, u dane kada smo sa Desankom tražili pomilovanje za pjesme, pjesnikinje, mađioničare... To je prilika i da se uvjerimo da ona nije bila samo velika pjesnikinja, ona je bila iznad svega veliki čovjek i bezrezervni prijatelj pjesnicima u nevolji, prijatelj za sva vremena. Ona je bila žena koja je samo voljela“, kazala je direktorica NB „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović.

Na otvaranju izložbe je glumica Dragica Tomas, u pratnji gitariste Borjana Radovića, čitala odlomak govora Desanke Maksimović sa dodjele Njegoševe nagrade i izbor iz njene poezije.

Izložba „Ostaviću vam jedino reči...“ je gostujuća izložba  Narodne biblioteke Srbije, koja ove godine obilježava 20 godina od smrti velike jugoslovenske i srpske pjesnikinje.

Izložba je organizovana u skladu sa Protokolom o saradnji, koji su u oktobru prošle godine potpisali direktori nacionalnih biblioteka Crne Gore i Srbije.

Autorke izložbe su Mirjana Stanišić, Biljana Kalezić i Brankica Resan.

0108izlozbamaximovicok
0108desankaok
Portal Analitika