In firme

NASA: Nova misija na Marsu 2020.

panoramskafook
N
ASA je otkrila detalje u vezi sa novom misijom na Marsu koja će početi 2020. godine. U Nasi tvrde da novi rover 2020 neće tražiti samo znakove života, već će sakupljati i uzorke i podatke koje će vratiti na Zemlju.

NASA: Nova misija na Marsu 2020.
Portal AnalitikaIzvor

Trenutni Nasin rover Kjuriositi već sada aktivno traga za znacima života, a novi rover će 2020. samo pojačati te napore, prenosi b92.

Ova inicijativa će takođe biti iskorišćena kako bi se demonstrirala tehnologija koja bi mogla da bude dio budućih ljudskih istraživanja.

Plan je detaljno opisan u dokumentu od 154 strane, a 19 naučnika i inženjera čini tim koji je definisao ciljeve novog rovera.

Tim generalno želi da ostvari nekoliko visokoprioritetnih planetarnih naučnih ciljeva koji bi eventualno doveli do ljudske misije na Marsu do 2030.

NASA će za novi rover koristiti dizajn sličan onom viđenom na roveru Kjuriositi kako bi smanjila troškove ali i zbog toga što zna da će ovaj dizajn funkcionisati s obzirom da se rover Intrepid već nalazi na Marsu skoro godinu dana.

Prethodne, ali i sadašnje, misije otkrile su mnoštvo dokaza koji upućuju na to da je na Marsu nekada postojao bakterijski život, a novi rover će nastaviti te napore.

Agencija takođe planira da napravi otvoreni konkurs za teret i naučne instrumente koje će rover nositi.

Kada sve formalnosti budu završene, sve što je potrebno jeste uspješno lansiranje i slijetanje rovera na Mars.

NASA se nada da će podaci koje će rover sakupiti dovesti do boljeg razumjevanja Marsa a možda će čak uspjeti i da daju odgovor na pitanje da li je planeta bezbjedna za ljudsku kolonizaciju.

Portal Analitika