Društvo

LAKOČEVIĆ: Osnivanje Tužilačkog i Sudskog savjeta moguće prije zadatog roka

2806-lakocevic
U
oči sjutrašnje godišnjice otvaranja  pregovora  Crne Gore sa EU,  ali i zbog jučerašnjeg usvajanja akcionih planova za  poglavlja 23. i 24. glavni pregovarač za našu zemlju Aleksandar Pejović organizovao je radni doručak sa novinarima.

LAKOČEVIĆ: Osnivanje Tužilačkog i Sudskog savjeta moguće prije zadatog roka
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je sumirao šta smo do sada uradili kako bi postali dio evropske porodice i kaže da pregovaračka struktura dobro funkcioniše. Glavni pregovarač dodaje da će se naredne godine pokazati kakvi su kapaciteti naše države za pojedine oblasti.

Budući da nas sa evropskih adresa često upozoravaju da moramo biti efikasniji u borbi protiv korupcije novinari su pitali Svetlanu Rajković iz pregovarčkog tima da li  trebalo onda čekati do 1. januara 2016 da se oformi Agencija za antikorupciju, kako piše u akcionim planovima.

- Prvobitno je bilo planirano da pokušamo da uspostavimo Agenciju godinu dana ranije,  ali poslije detaljnih razgovora sa Evropskom komisijom  odlučeno je da treba  raditi u međuvremenu na projektu koji oni sada sprovode, jačanje kapaciteta Komisije i Uprave za antikorupciju, kaže Pejović.

Tu je i rok za osnivanje Tužilačkog i Sudskog savjeta  i to godinu i po od  usvajanja ustavnih promjena, što se očekuje krajem jula. Upitana  možemo li savjet pak dobiti ranije, šef za pregovaračko poglavlje 23  Branka Lakočević rekla je da „se ne mora čekati zadati rok, ukoliko se ostvare uslovi da se ranije usvoje zadate mjere, i to je zapravo krajnji rok“.

- Napominjem da to ne znači da će prestati da postoji Sudski i Tužilački savjet, objašnjava Lakočević.

Lakoćević nije mogla da odgovori kada će biti izabran Vrhovni državni tužilac.

- Vd u Tužilaštvu nije dobro, svakako  da do izbora narednog tužioca neko mora obavljati tu funkciju. Koliko će se to prolongirati i na koji način ja ne mogu reći, objasnila je šefica za pregovaračko poglavlje 23.

Nije bilo prezicnosti ni u odgovorima kada će Crna Gora dobiti  izdvojeno  specijalno tužilaštvo.

- Ne mogu reći ni da će li  specijalni tužilac  nastaviti da obavlja funkciju do isteka mandata ili će se raspisati konkurs, rekla je Lakočević i napomenula da je u akcionim planovima posebna pažnja posvećena je finansijskim istragama.

- Sljedeće sedmice doći će nam eksperti iz te oblasti, koji će se uključiti u ovoj ranoj fazi. Biće  tu cijele sedmice i zajedno sa  našim ljudima koji rade na tim predmetima i daće nam smjernice kako dalje, objasnila je Lakočević.

Novinare je intereseovalo da li će Daliborka Pejović budući da je od nedavno na čelu borda direktora  Montenegroerlajnsa- biti  isključena iz pregovarčkog tima, glavni pregovarač Aleksandar Pejović rekao je da je ona i dalje dio pregovaračke grupe.

- Nijesmo ništa mijenjali, jer pregovarači su tu zbog svog znanja, koje nije prestalo,  jer su prešli da obavljaju drugu funkciju, objasnio je ambasador Pejović.

Pejović kaže da će biti smanjeni administrativni kapaciteti u pregovaračkom procesu,  uz napomenu da se za pojedine pravne tekovine,  ipak moraju pojačati.

Izvor: antenam

Portal Analitika