Kultura

KOTOR ART: Što se to kuva u Starom gradu?

2806kotor3
Š
ta se kuva na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu?“ bilo je pitanje dana na predstavljanju ovogodišnjeg prvog segmenta Petog međunarodnog festivala Kotor Art.

KOTOR ART: Što se to kuva u Starom gradu?
Portal AnalitikaIzvor

Današnje predstavljanje programa ovog događaja bilo je u duhu kulinarskog recepta „Kako rastu veliki ljudi“, koji je preporučio „glavni kuvar Festivala“ Petar Pejaković, a djeca iz Dramskog studija izvela su odlomke iz predstave „Novela od ljubavi“.

Najavljeno je da će Kotorski festival pozorišta za djecu svojim 21. izdanjem otvoriti Kotor Art 1. jula, simboličnom predajom ključeva grada djeci i izvođenjem predstave „Baba Jaga“, nastala u korpodukciji italijanskih pozorišta TPO iz Prata i Metastasio Stabile Della Toscana na Trgu svetog Tripuna od 21.30 časova.

Do 10. jula, Kotorski festival pozorišta za djecu će premijerno predstaviti 96 programa na više od 50 lokacija. U Glavnom programu će biti izvedeno 16 profesionalnih pozorišnih predstava, a pratiće ih 71 program - dječije scensko stvaralaštvo, scena za mlade, off program, zabavno-književni, likovni, muzički, edukativno-teorijski, devet animacionih i više od 80 repriznih. Učesnici su iz 22 zemlje - Portugala, Španije, Poljske, Velike Britanije, Italije, Francuske, Bugarske, Austrije, Njemačke, Švedske, Ukrajine, Rusije, Ukrajine, Kine, SAD-a, Japana, Makedonije, Slovenije, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

2806kotor1- Tu je 350 profesionalaca iz 25 pozorišta, kao i deset amaterskih pozorišta i više od 25 organizacija, škola, studija, sa hiljadu djece i mladih umjetnika. Ove godine za glavni program imali smo 250 prijava profesionalnih pozorišta iz cijelog svijeta, što dovoljno govori koliko su i Kotorski festival i Kotor privlačni i prepoznati u svijetu - rekao je direktor festivala Petar Pejaković.

On je podsjetio na Konkurs za najbolji crnogorski dramski tekst za djecu i mlade, koji je trenutno u fazi žiriranja, kao i radionice za profesionalce koje se bave djecom u različitim umjetničkim oblastima.

- Ono što je novitet, kada su prateći programi u pitanju, a i težnja našeg Festivala, je Fringe princip po kom profesionalna pozorišta na naš Festival dolaze o svom trošku, samo da bi učestvovali u njemu. Oni nisu dio glavnog programa, niti u takmičarskom dijelu. Svakoga dana biće razgovora o predstavama „Da te pitam, da me pitaš“, zatim likovni programi i instalacije po gradu, umjetničke radionice za djecu i mlade – za vitraže, maske, modelovanje, glumu, strip i film. Tu su i radionice za edukaciju djece i roditelja, radionica savremenog plesa, evropski modeli produkcije pozorišta za djecu, radionica za gudačke instrumente i savremena dramaturgija za djecu i mlade – objasnila je Marija Backović, članica uredničkog odbora Festivala.

2806kotor2Dejan Đonović, član Uredničkog odbora i organizacionog tima Festivala, s ponosom je istakao da je Kotorskom festivalu pozorišta za djecu dodijeljen grant od 50.000 eura kroz prošlogodišnji Konkurs za sufinansiranje evropskih festivala.

- Na Konkurs je bilo prijavljeno 235 evropskih festivala, a za sufinansiranje selektovano 11, među kojima i naš festival – dodao je Đonović, i podsjetio da Festival sufinansiraju Ministarstvo kulture Crne Gore, Opština Kotor, Evropska komisija kroz Fond EACEA i brojni sponzori i prijatelji Festivala.

Prisutne novinare je pozdravila i Katica Brkanović, ispred Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor.

Portal Analitika