Literatura

Tamnica odredila put remek-djela

1706wilde
T
amničenje je uvijek bilo povezano sa pisanjem, mnoga pera su pala pred režimima, ali postoje i oni pisci koje je posebna inspiracija "stigla" iza rešetaka.

Tamnica odredila put remek-djela
Portal AnalitikaIzvor

Priče o njihovom iskupljenju i suočavanju s beznađem i očajem, kako pišu Nezavisne novine, ni danas ne prestaju da intrigiraju javnost.

Čitaoci su u njihova djela "uvučeni" jačinom stila i tematike i iz tih kandži se teško izvlače. Književnost ih je zavela.

Oskar Vajld: Autor klasika "Važno je zvati se Ernest" i "Slika Dorijana Greja" podnio je tužbu za klevetu protiv oca svog ljubavnika, koji ga je prokazao zbog upuštanja u homoseksualne odnose. Taj potez mu se obio o glavu. Nakon što je povukao tužbu, uhapšen je i optužen za sodomiju i nakazno ponašanje te je osuđen na dvije godine zatvora i teškog rada. U zatvorskim danima napisao je poslanicu "De Profundis", koja prati njegov duhovni rast za vrijeme tamničenja.

Migel de Servantes: Poreznik Servantes bio je zatvoren najmanje dva puta zbog fiskalnih nepravilnosti. Tokom drugog boravka u zatvoru započeo je svoje monumentalno remek-djelo "Don Kihot", čiji je prvi dio objavljen 1605. godine.

Fjodor Dostojevski: Optužen za javno čitanje i distribuciju kritičkih eseja protiv tadašnje vladajuće strukture, Dostojevski je osuđen na smrt te je izveden na inscenirano strijeljanje. Pročitana mu je smrtna presuda i dok je s povezom na očima očekivao plotun streljačkog voda, desilo se "carsko pomilovanje", kojim je osuđen na sibirsku robiju i progonstvo. Tokom boravka u zatvoru zdravlje mu je pogoršano, a novu snagu pronašao je u hrišćanstvu i ideološkoj promjeni. U Sibiru je napisao "Priče iz podzemlja".

Džek London: Američki književnik, autor romana "Zov divljine" i "Bijeli očnjak", svojim radom uticao je na brojne pisce, uključujući i Ernesta Hemingveja. Bio je samouk, a u mladosti je radio kao raznosač leda, prodavac novina, mornar, radnik u fabrici. Često je putovao i posjećivao gradove u bijednim izdanjima i spavao je na ulicama te je u jednom trenutku priveden i optužen za skitnju.

U knjizi "The Road" iz 1907. London je opisao suđenje: "Sudski službenik me predstavio sudiji: 'Poštovani sudijo, skitnica', i prije nego što sam izustio riječ, sudija je rekao: '30 dana zatvora'. Počeo sam protestovati, ali sudija je već prozivao sljedećeg beskućnika". Tih 30 dana zatvora bili su dragocjena inspiracija književniku, transformisan je njegov pristup u svim budućim djelima.

Danijel Defo: Za kaznu zbog širenja opozicionih političkih pamfleta, autor romana "Robinzon Kruso" i "Mol Flanders" osuđen je na "neodređeni vremenski termin" boravka u londonskom zatvoru "Newgate". Takođe je proveo tri dana "izložen" na javnom stubu srama. Legenda kaže da su umjesto trulih jaja i mrtvih životinja, što je bila tadašnja uobičajena narodna razbibriga uključena u javno ponižavanje, stanovnici Londona prema njemu bacali cvijeće, nakon što je pročitao svoju pjesmu "Hymn to the Pillory".

 

Portal Analitika