In firme

Zašto Yahoo želi Tumblr?

1905Yahoo
K
ada je Yahoo osnovan, najvažnija ciljna grupa Tumblra još nije bila ni rođena. Ta činjenica, a ne profit ili broj mjesečnih korisnika, je glavni razlog zašto Yahoo želi Tumblr.

Zašto Yahoo želi Tumblr?
Portal AnalitikaIzvor

Yahoo nije sajt prema kome ljudi imaju jake afinitete. Kao pretraživač ili kao portal, u pitanju je adresa na koju ćete otići samo iz navike. U pitanju je jedan od najvećih sajtova post „home page“ ere. To znači da Yahoo zapravo nema određenu demografiju koja je njegova glavna ciljna grupa.

Možda su neki od njegovih najentuzijastičnih korisnika stari, ali ih zato ima i jako malo. Najveći dio njegovih korisnika je dobrim dijelom apatičan. Oni su jednostavno tamo.

Tumblr je, sa druge strane, izbor mladih korisnika interneta. On je zatrovan mladim ljudima, uključujući tu i veliki broj tinejdžera, od kojih mnogi koriste svoje telefone kako bi pratili šta se na Tumblru dešava – jedini način na koji je Yahoo prisutan na telefonima jeste putem malog logoa na Appleovoj aplikaciji za vrijeme.

Mladi diktiraju kulturu Tumblra, a njihova interesovanja diktiraju njegovu budućnost. Dejvid Karp, osnivač Tumkblra, i dalje je neka vrsta odraslog avatara tinejdžera alergičnog ne samo na „prodaju“, već i na zarađivanje novca u svakom smislu.

Karp je poznat po svojoj tvrdoglavosti i vrlo ga je teško „pročitati“, što donekle može da objasni iznenađenje koje je uslijedilo nakon informacije da je Yahoo zainteresovan za njegovu kompaniju.

Za korisnike Tumblra Yahoo nije samo spoljašnja sila ili prijetnja. On predstavlja odrasle ljude i sve što njihov svijet predstavlja: odgovornost, dosadu i činjenicu da oni „jednostavno ništa ne shvataju“.

Oni se ne plaše Yahooa zbog burnog rukovođenja firmom posljednjih 10 godina, ili zbog onoga šta se desilo sa Flickerom ili del.icio.usu ili bilo kom drugom servisu koji je kompanija kupila i ostavila na vetrometini.

Oni se plaše Yahooa zato što nemaju pojma šta je to i ne znaju odakle mu milijardu dolara sa kojima može da radi šta god hoće. Za njih je Yahoo sveden samo na mali ljubičasti logo.

Ukoliko kompanija iskoristi ovo u svoju korist – mada nije baš jasno da li to zaista i može, biće to tako što će se držati po strani. Tumblr korisnici će od sada kriviti Yahoo za svaku promjenu, na isti način na koji korisnici Instagrama pretpostavljaju da je svaki apdejt došao direktno iz Zakerbergove kancelarije.

Međutim, Instagram korisnici znaju šta je Facebook i zašto ne žele da Instagram postane poput njega.

Yahoo je za mlade ljude praktično prazna stranica. To je njegovo prokletstvo a ne njegov spas. U svakom slučaju, to je njegova realnost.

izvor:b92.net

Portal Analitika