In firme

Google+, brod koji nepovratno tone?

13gp
Č
ini se da kompanija Google ne zna šta će sa svojom društvenom mrežom, jer ni dvije godine nakon predstavljanja mreže Google+, veći uspjeh nije zabilježen.

Google+, brod koji nepovratno tone?
Portal AnalitikaIzvor

Posljednja u nizu analiza uloge mreže Google+ u našim životima dolazi od agencije Rojters čiji su stručnjaci ispitivali pozicioniranje popularnih brendova na toj mreži. I dok se najveće svjetske kompanije prema svojim Facebook i Twitter profilima odnose kao prema zvaničnim sajtovima, veoma mali broj njih koristi Google+ kao alatku za promociju, prenosi Rojters. 

Primjera radi, od sto najmoćnijih brendova u 2012. godini, 72 su prisutna na Google+ dok Facebook koristi 87. 

Međutim, od početka maja kompanije kao što su Nike i Pepsi nisu ostavile ni jedan post na svojim Google+ profilima. Još drastičniji primjer jeste jedan od najprepoznatljivijih svjetskih brendova, kompanija McDonalds koja od otvaranja svog profila uopšte nije koristila njegove prednosti, prenosi Rojters. 

Najveći problem u vezi sa mrežom Google+ krije se u tome što korisnici rivalskih društvenih mreža (Facebook, Twitter), osim što su brojniji, na njima provode znatno više vremena. Predstavnici kompanije Google ipak tvrde da njihovu mrežu koriste milioni kompanija za promociju najrazličitijih brendova. 

Od kada je predstavljena 2011. godine, mreža Google+ skupila je oko 135 miliona aktivnih korisnika, dok je pola milijarde korisnika otvorilo svoj profil, ali ga ne koristi redovno. 

Međutim, te brojke nisu značajne ako se uzme u obzir da Facebook bar jednom mjesečno koristi više od milijardu ljudi, dok je u slučaju Twittera ta brojka oko 200 miliona. Prosječni Amerikanac je u martu na Google+ provodio svega 6 minuta i 47 sekundi, dok je na Facebook potrošio oko 6 sati, podaci su koje je objavila agencija Nielsen Media Research. 

"Glavni razlog naše veće aktivnosti na Facebooku je to što naši potrošači i naše ciljne grupe tamo provode više vremena", objašnjava Dejv Gilboa, osnivač kompanije Warby Parker, koja se bavi pozicioniranjem brendova na društvenim mrežama. 

"U mom slučaju, poznajem svega nekoliko ljudi koji aktivno koriste Google+. Možda baš zbog toga nisam želio da koristim tu mrežu u svom poslu", tvrdi den Endžijen-Ten, potpredsednik prodaje i marketinga u kompaniji Public Bikes iz San Franciska. On je svoj posao razvio upravo zahvaljujući društvenim mrežama, ali Google+ nije želio da koristi. 

Mnogi ovoj mreži zamjeraju i nedostatak kreativnosti, naročito kada su promotivne kampanje u pitanju. Ono što još uvijek održava Google+ u životu, tvrde analitičari, jeste njegova povezanost sa ostalim servisima koje pruža Google, prije svega sa pretragom i sajtom YouTube. 

Ipak, Grečen Hauard, direktor za globalna pitanja u kompaniji Google, tvrdi da se sve vrijeme radi na tome da se proširi lista želja koje imaju korisnici mreže, te da se one redovno ispunjavaju. 

Kao pozitivan primer, on navodi promociju koju je nedavno upriličio Fiat kada je svoj novi automobil Panda promovisao preko "Hangout" servisa za video konferencije po kojem je Google+ poznat. 

Hauard najavljuje da će u skorijem periodu Google+ dobiti niz dodataka koji će prije svega ići na ruku korisnicima mreže, pa tek onda kompanijama i njihovim promotivnim kampanjama.

Izvor:B92

Portal Analitika