Zanimljivosti

Život usred Mediterana: Jedno od najšarenijih ostrva je i među najizolovanijim (FOTO)

Kada je u pitanju Sredozemlje, posljednjih godina, a naročito ovih dana, sve češće stižu vijesti sa najjužnijeg italijanskog ostrva Lampeduza, koje je postalo prilično poznato zahvaljujući mučnoj migrantskoj krizi.

Život usred Mediterana: Jedno od najšarenijih ostrva je i među najizolovanijim (FOTO)
Život usred Mediterana: Jedno od najšarenijih ostrva je i među najizolovanijim (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

No, upravo u tom dijelu Mediterana, na pedesetak kilometara sjeverno od Lampeduze, smješteno je ostrvo za koje je čulo znatno manje ljudi – Linoza. Tačno na pola puta od Sicilije do Tunisa, ostrvo je vulkanskog porijekla, a sam krater i dalje dominira njegovom panoramom.

Osim po vulkanu, Linoza je poznata i po – fasadama. Naime, objekti u tamošnjem jedinom naselju ofarbani su u prilično živopisne boje, po čemu je samo ostrvo tokom proteklih godina postalo znatno poznatije nego što je to bio slučaj do sada.

U naselju živi većina od tamošnjih 430 stanovnika, pri čemu su kuće uglavnom spojene, nižući se uz tri do četiri ulice. Automobila nema, niti ima potrebe za njima – kada se sabere dužina čitave obale, koja je mahom nepristupačna, jedva da se dobija i desetak kilometara.

Dok se stanovništvo, mahom potomci zanatlija doseljenih tokom 19. vijeka, dominantno bavilo poljoprivredom i ribarstvom, u novije vrijeme Linuza postaje donekle popularnija i među turistima. No, oni koji se opredijele da odu tamo, moraju dobro pripremiti živce – najbliži aerodrom je na Lampeduzi, ka kojoj ni u sezoni nema mnogo letova, a odakle put trajektom traje duže od dva sata. Po dolasku, često problem mogu biti i smještaj i plaćanje – jer, na Linuzi nema hotela, već se sve svodi isključivo na izdavanje apartmana, a nemaju ni banku.

Zimi sve to postaje još teže. Jedini putevi sa ostrva – oni pomorski ka Lampeduzi i znatno duži ka Siciliji – često znaju danima biti ‘zatvoreni’, u periodu kada je nemirno more.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.