Poljoprivreda

Živković: Agrobudžet da bude pet odsto lokalnog budžetskog plana

Da bi stočari i poljoprivrednici pljevaljskog kraja bili sigurni da će ih lokalna uprava podržavati kroz subvencionisanje proizvodnje bilo bi neophodno donijeti odluku koja bi garantovala da agrobudžet mora biti najmanje pet odsto od ukupnog iznosa lokalnog budžeta, smatra predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković i naglašava da je to praksa u svim razvijenim zemljama.

Živković: Agrobudžet da bude pet odsto lokalnog budžetskog plana Foto: Dan
DanIzvor

Trenutno situacija nije taka, već agrobudžet iznosi 2, 2 odsto od ukupnog budžetskog plana.

"Ako bi se donijela odluka kojom bi se zagarantovao iznos agrobudžeta onda bi se tu pokazao jedan ozbiljniji pristup prema stočarskoj i poljoprivrednoj proizvodnji. Stočari i poljoprivrednici bi bili značajno sigurniji da će ih lokalna uprava podržati u njihovoj proizvodnji", kaže Živković.

On naglašava da sz za spasavanje preostale poljoprivredne i stočarske proizvodnje neophodna veća ulaganja.

"Dobro je to što je ove godine agrobudžet Opštine Pljevlja u većem iznosu od prošle godine, ali taj iznos mora ipak biti veći", podvlači Živković.

U lokalnoj upravi tvrde da su za više od 30 odsto uvećali iznos agrobudžeta u odnosu na prošlu godinu.

Ovogodišnji budžetski plan Opštine Pljevlja je 27,1 miliona eura. Od tog iznosa za agrobudžet opredijeljeno je 600.000, dok je prošle godine iznosio 450.000.

"Agrobudžet je značajno uvećan i uspješno se realizuje", kazao je za "Dan" Danko Šarančić sekretar Sekretarijata za privredu.

On ističe da su za sve mjere objavljeni javni pozivi i da su poljoprivrednici o svemu obavješteni.

"Podrška poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji, i uopšte seoskom stanovništvu, sprovodi se kroz realizaciju 22 mjere. U okviru tih mjera postoji podrška za ratarsku proizvodnju, povrtarsku, voćarsku i stočarsku proizvodnju. Predviđena je podrška pčelarima.Jedna od mjera je i finansijska podrška za seoske porodice gdje su supružnici mlađi od 45 godina. Pomoć tim porodicama je 1.000 eura", kaže Šarančić.

Inače, poslednjih godina za poljoprivrednik iz Pljevalja posebno je bitno što se subvencije od strane lokalne uprave na vrijeme isplaćuju,a značajno su uprošćene i procedure prilikom predaje zahtjeva za subvencije.

Za 60 godina dvije trećine stanovništva napustilo sela

Poslednjih godina na seoskom području opštine Pljevlja značajno se smanjuje broj stanovnika.Podaci pokazuju da je 1921. godine na seokom području opštine Pljevlja živjelo 20. 442 stanovnika, a 1961. godine 36. 542 stanovnika.Od 1961. godine počinje raseljavanje, pa je prema popisu iz 2011. godine u pljevaljskim selima živjelo 11.164 stanovnika. Trenutno živi još manje, što pokazuju i podaci da ove godine devet seoskih devetorazrednih škola nije imalo đaka prvaka. Na čitavom seoskom području upisano je svega sedam prvaka i to u dvije škole.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.