Region

Završena predaja lista: Pogledajte ko sve učestvuje na izborima u Srbiji

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 17. decembra, a kampanja u susjednoj državi već je u punom jeku. Prošle večeri, pritom, istekao je rok za podnošenje izbornih lista, pa se sada već i nazire kako će izgledati tamošnji glasački listić.

Završena predaja lista: Pogledajte ko sve učestvuje na izborima u Srbiji Foto: Reuters
Portal AnalitikaIzvor

Naime, već je potvrđeno 13 lista, a vrlo je moguće da će ih biti i još, s obzirom na to da je pojedinim političkim subjektima dat rok za otklanjanje nedostataka.

U nastavku pogledajte ko će sve učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Vučićevo ime u nazivu SNS-ove liste, SPS sa sloganom "Dačić premijer"

Srpska napredna stranka izlazi sa listom "Srbija ne sme da stane - Aleksandar Vučić", zajedno sa Socijaldemokratskom partijom Srbije, Pokretom socijalista, Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, Srpskom narodnom partijom, Srpskim pokretom obnove, Narodnom seljačkom strankom, Ujedinjenom seljačkom strankom, Zdravom Srbijom, Srpskom ljevicom i Strankom moderne Srbije.

Sa druge strane, Socijalistička narodna partija izlazi sa listom "Ivica Dačić - premijer Srbije", i to u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom i Zelenima Srbije.

Široki pokret "Srbija protiv nasilja" kljućni Vučićev oponent

Listu "Srbija protiv nasilja" predvodiće Miroslav Aleksić i Marinika Tepić, a u toj koaliciji su Zeleno-lijevi front, "Ne davim Beograd", Stranka slobode i pravde", Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak - Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, "Zajedno", Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" i Novo lice Srbije.

Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić i njegova Socijaldemokratska stranka nastupiće u koaliciji sa "Dosta je bilo" Saše Radulovića, a zajedno sa njima na listi je i organizacija "Ukradene bebe".

Među listama manjina i Crnogorci

Samostalno će na izbore izaći Savez vojvođanskih Mađara, te Stranka demokratske akcije, ali i pokret Šaipa Kamberija, koji izlazi sa listom "Politička borba Albanaca se nastavlja".

Građanska stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Građanski savez Mađara, Demokratska zajednica Hrvata i Građanska stranka Grka Srbije izlaze u savezu koji nosi naziv "Zajedno za budućnost i razvoj - koalicija za mir i toleranciju".

Stranka pravde i pomirenja, Bošnjaci Sandžaka i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izlaze zajedno sa listom "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu".

Desničari u više kolona

Radikalno desničarsku listu "Nacionalno okupljanje" predvodiće Milica Đurđević-Stamenkovski i Boško Obradović, a u koaliciji su njihovi Zavetnici i Dveri.

Narodna stranka Vuka Jeremića izlazi sa listom "Siguran izbor, ozbiljni ljudi".

Demokratska stranka Srbije izlazi sa listom "Nada za Srbiju", i to zajedno sa Nacionalno demokratskom alternativom i Pokretom obnove Kraljevine Srbije.

Srpska radikalna stranka samostalno će izaći na izbore.

Proevropskoj listi "Srbija na Zapadu" i Čedomiru Jovanoviću dat rok za otklanjanje nedostataka

Još je nekoliko lista koje su predate, no potrebno je otklanjanje nedostataka.

Među njima je i proevropska "Srbija na Zapadu", ali i ona koju predvodi Čedomir Jovanović, pod nazivom "Mora drugačije".

Predata je lista Albanske demokratske alternative, no i ona će morati da bude dopunjena, baš kao i liste "Dosta! Evropski put" i Ruska stranka.

Portal Analitika