Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Završen Podgorički sajam knjiga i obrazovanja: Agora najbolji izdavač, među nagrađenima i Arhipelag, UCG, CANU…

Završen Podgorički sajam knjiga i obrazovanja: Agora najbolji izdavač, među nagrađenima i Arhipelag, UCG, CANU…

Dva značajna priznanja pripala Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica i to u kategorijama Doprinos unapređenju dječjeg stvaralaštva za knjigu Zelena Krava i Unapređenje elektronskog izdavaštva za e-lektiru Crvenkapa

Završen Podgorički sajam knjiga i obrazovanja: Agora najbolji izdavač, među nagrađenima i Arhipelag, UCG, CANU… Foto: Media biro
Portal AnalitikaIzvor

Nakon osam dana programa, sinoć je svečano zatvoren 18. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja. Tim povodom u sajamskom prostoru TC Big Fashion gdje se i održavao Sajam upriličena je svečana dodjela nagrada i posebnih priznanja. 

Zahvaljujući raznovrsnoj ponudi sajma, stručni žiri kojeg su činili akademik, Siniša Jelušić (predsjednik žirija), prof. dr Slavica Perović i akademska slikarka Marina Vešović imao je težak zadatak da odabere najbolje. 

“Dok god je knjige i čitanja, postoji i nada da sačuvamo onu suštinu našeg bivstva, da budemo bića sa smislom, sa razumijevanjem, imaginacijom i stvaranjem, voljenjem i samorazvojem do kojeg dolazimo knjigom i koje sa knjigom drugim predajemo. Ako bi se najsažetije formulisala ideja postojanja Podgoričkog sajma knjiga onda je ona sadržana u ovoj poruci. Stoga, valja poželjeti organizatorima da u svom htijenju i pregnuću budu postojani i da uprkos svim izazovima izdrže do kraja. Uz mnoštvo besjeda, kontakata, dijaloga o knjigama, sve je bilo veoma značajno i dragocjeno za stvari duha kojeg svakog dana sve više, nažalost, gubimo,” naveo je predsjednik žirija, akademik Siniša Jelušić.

Poseban pečat ovogodišnjem sajmu dala je Francuska kao zemlja počasni gost sajma koja je svojim bogatim programom postavila nove standarde u nastupu zemlje gosta. Upravo iz tog razloga ambasadorki Francuske u Crnoj Gori Nj.E. An-Mari Maske je dodijeljeno posebno priznanje za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i razmjeni najvećih izdavačkih vrijednosti. 

„Počastvovana sam ovom nagradom i veoma sam zahvalna za riječi koje ste mi uputili. Ovo je bio izuzetan sajam sa aspekta Francuske ambasade i francuskog štanda. Biti počasni gost je bilo zaista važno i velika čast za da budemo ovdje i doprinesemo dobrim odnosima Francuske i Crne Gore,“ navela je ambasadorka An-Mari Maske.

Potpisivanjem Podgoričke povelje Francuska je predala štafetu zemlje počasnog gosta Bugarskoj koja će tokom 19. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga prezentovati svoju književnost, kulturu i jezik, te na sajam dovesti mnoga značajna imena bugarske književnosti. 

Osim ambasadorke Francuske, značajna priznanja za izuzetan doprinos kako Sajmu, tako i književnosti i izdavačkoj djelatnosti, između ostalih osvojili su izdavačka kuća AGORA iz Zrenjanina (Najbolji izdavač – kompletna izdavačka produkcija), Arhiv Vojvodine i Istorijski institut Crne Gore (Izdavački poduhvat), Arhipelag i Jesenski Turk za Najbolju ediciju, dok su CANU i Univerzitet Crne Gore zaslužili priznanje za najbolje opremljene knjige...

Veliko zadovoljstvo zbog dobijenih priznanja, ali i uspješne realizacije Sajma knjiga izrazili su nagrađeni. 

„Sajam je nevjerovatan, čaroban, drugačiji. Posjećujem Podgorički sajam godinama i mislim da u ovoj 18. godini pokazuje specifičnu aromu. Mnogo knjiga, mnogo susreta, mnogo zanimljivih programa. Svaka knjiga je jedno malo otkriće, a ovdje je zaista jedan ogroman broj knjiga. Ovakav sajam je pohvala mjestu gdje se organizuje“, smatra osnivač nagrađene izdavačke kuće AGORA, Nenad Šaponja. 

Ove godine dva značajna priznanja su pripala Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica i to u kategorijama Doprinos unapređenju dječjeg stvaralaštva za knjigu Zelena Krava i Unapređenje elektronskog izdavaštva za e-lektiru Crvenkapa.

“Rekao bih da je digitalizacija obrazovnih sadržaja na kojima radimo i na kojima ćemo raditi u narednom periodu ozbiljan iskorak za crnogorsko obrazovanje iz više razloga. Počeli smo sa Crvenkapom, a uskoro ćemo biti u prilici da predstavimo i neke druge sadržaje. Moram pomenuti i one bez kojih ovo ne bi bilo moguće, koji su naši partneri u ovom poslu, a to su Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i podgorička kompanija Codelab,” naveo je glavni urednik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Radule Novović.

Sa svečanosti dodjele nagrada najavljeno je da su pripreme za naredni Sajam knjiga već počele, te će organizatori imati izazovan zadatak da nadmaše ovogodišnje izdanje. 

Portal Analitika