Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Završen 15. UnderhillFest: Maslačci za „Ovu dobru zemlju“ Vladimira Perovića i „Neizbrisiva sjećanja“ Maite Alberdi

Perovićevo ostvarenje osvojilo i nagradu publike

Završen 15. UnderhillFest: Maslačci za „Ovu dobru zemlju“ Vladimira Perovića i „Neizbrisiva sjećanja“ Maite Alberdi

Specijalna priznanja u regionalnoj selekciji pripala filmovima „Dezerteri” Damira Markovine i „Šutnja razuma“ u režiji Kumjane Novakove

Završen 15. UnderhillFest: Maslačci za „Ovu dobru zemlju“ Vladimira Perovića i „Neizbrisiva sjećanja“ Maite Alberdi Foto: UnderhillFest/Krsto Vulović
Portal AnalitikaIzvor

Petnaesto izdanje UnderhillFesta završeno je večeras u Podgorici dodjelomnagrada najboljim ostvarenjima. 

Nagradu Maslačak za najbolji film u regionalnoj selekciji osvojilo je ostvarenje „Ova dobra zemlja“ u režiji Vladimira Perovića, koji je svjetsku premijeru upravo imao na 15. UnderhillFestu. Tako je odlučio žiri za dugometražne dokumentarne filmove u sastavu: rediteljka Ivana Todorović, producentkinja Sabina Krešić i reditelj Branislav Milatović.

Zavještanje budućim generacijama

„Film „Ova dobra zemlja“ se na poetski način i sa izrazitim razumijevanjem bavi „malim čovjekom“ i njegovim usudom na krševitom krajoliku u kojem obitava, kao i načinom na koji je taj krajolik oblikovao čovjeka i njegove svjetonazore. Unatoč tome što je postavljen u formi poetskog eseja, koji se prirodno oslanja na likovnost pejzaža i naturalizam lica, sam autor ovim filmom svjesno ili nesvjesno pruža uvid u svjedočanstvo jednog prostora i vremena, te time njegovo djelo prevazilazi datost teme i dodatno dobija na kompleksnosti i značaju“, navodi se u obrazloženju žirija. 

Iako ne pledira ka tome, žiri je ocijenio da je ovaj film od izuzetnog etnografskog značaja kao svojevrstan vid zavještanja budućim generacijama. 

„Vladimir Perović u filmu „Ova dobra zemlja“ donosi inovativnu snagu, rediteljski zanimljiv i hrabar pristup koji nas svojom kreativnošću i svedenošću upućuje na stvaranje istovremeno artističkog i pitoresknog dokumentarca pred kojim je, vjerujemo bogat festivalski život“, stoji u obrazloženju žirija. 

Film Vladimira Perovića takođe je dobio i nagradu publike 15. Underhillfesta.

Žiri je dodijelio i dva specijalna priznanja u regionalnoj selekciji: filmu „Dezerteri” Damira Markovine i ostvarenju „Šutnja razuma“ u režiji Kumjane Novakove.

Tročlani žiri je odlučio da Maslačak za najbolji film u međunarodnoj selekciji dodijeli filmu „Neizbrisiva sjećanja“ u režiji Maite Alberdi.

„Film o snazi ljubavi, Pauli glumice i nekadašnje ministarke kulture u Chileu i njenog muža Augusta, istaknutog čileanskog novinara, koji su dvadeset godina u braku, a Augusto je prije osam godina obolio od Alchajmerove bolesti. Od tada se Pauli brine o njemu, puna razumijevanja i ljubavi u pokušajima da očuva njegov identitet i sjećanje“, naveo je žiri.

Kako su dodali, kroz arhivski materijal i snimke kućnog videa njihovih života, film se bavi pitanjem pamćenja, ličnog i kolektivnog. 

„Augustu je pisao o zločinima Pinočeovog režima da se nikada ne bi zaboravili a posljednjih osam godina, njegova žena Pauli pomaže njemu, da ne zaboravi nju niti svoj život. Film je jako intiman, pun poštovanja i saosjećajanosti u ljubavi između dvoje ljudi koji se nose sa nestajanjem“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagrade i za “Izlaz kroz ludaru" i "Valeriju"

Žiri za selekciju „7 kratkih“ - kratkih dokumentarnih filmova koji su činili glumac Mišo Obradović, reditelj Matija Jovanović Milena Prelević, menadžerka u kulturi, odlučili su da nagradu Maslačak za kratki dokumentarni film dobije “Izlaz kroz ludaru" u režiji Nikole Ilića.

Specijalno priznanje žirija u kategoriji kratki dokumentarni film dobilo je ostvarenje „Valerija“ rediteljke Sare Jurinčić.

Na zatvaranju 15. Underhillfesta prikazani su kratki filmovi snimljeni tokom škole Teen Docs - škole dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola, u saradnji sa kompanijom One. 

Polaznici i polaznice su bili đaci podgoričke i danilovgradske gimnazije i Srednje mješovite škole u Golubovcima. o svijetu dokumentarnih filmova upoznali su ih mentori – filmski kritičar i producent Vuk Perović, reditelj Dejan Petrović, reditelj i snimatelj Ivan Čojbašić, reditelj David Todorović i montažer Dmitar Janjušević. Publika je vidjela kratke filmove „Biti mali“ (Una Stanković), „Budi muško“ (Đorđe Purić, Sofija Čeko, Bojana Sekulić i Jovana Terzić) i film „Vrijeme bez sidra“ (Jovana Rovčanin i Boris Janićeijević).

Princ Nikola Petrović: UnderhillFest oživljava kulturni život grada

Prije projekcije filma „Neka nova divljina“ rediteljke Silje Evensmo Jakobsen, koji donosi priču o jednoj neobičnoj porodici koja je odlučila da život gradi u divljini, izolovana od civilizacije i u dodiru sa prirodom, princ Nikola Petrović Njegoš je zvanično i zatvorio 15. UnderhillFest.

„Srećan sam što zajedno slavimo 15. izdanje meni dragog festivala. Festivala koji već 15 godina oživljava kulturni život našeg glavnog grada koristeći sliku i muziku i brani vrijednosti humanizma, ekologije i poželjne budućnosti za našu dragu Crnu Goru. To nije kaznena ekologija, niti ona koja postavlja zahtjeve, već ona koja je kreativna, svečana i druželjubiva. U vašem društvu se već osjećam mlađim i povezanijim sa našim svijetom“, kazao je princ Nikola Petrović.

Dodao je da osim UnderhillFesta koji nas okuplja, važno je da ostanemo mobilisani u odbrani naše životne sredine, ljudskih prava i borbi protiv globalnog zagrijevanja.

Nakon filma uslijedio je koncert grupe „Who See“, a specijalni gosti bili su Random i DJ Mono.

Portal Analitika