Region

Vučić sa vrhom SPC i Dodikom: Uložen veliki trud da se spriječi usvajanje rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je čelnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) i predsjedniku bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku izrazio zahvalnost što se bave "nametnutom rezolucijom o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda".

Vučić sa vrhom SPC i Dodikom: Uložen veliki trud da se spriječi usvajanje rezolucije o Srebrenici Foto: Instagram
Portal AnalitikaIzvor

Poslije ručka na kojem je ugostio patrijarha SPC Porfirija, Sveti arhijerejski Sabor SPC i Dodika, Vučić je na Instagramu napisao da su zvaničnici Srbije uložili veliki trud da spriječe usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koje se očekuje 23. maja, piše N1.

- Iako smo se borili i uložili ogromnu energiju kako bismo im se suprotstavili najjače i najsnažnije moguće, bez vaše snage i podrške to ne bismo mogli - naveo je Vučić.

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici uvršten je u dnevni red 82. Plenarne sjednice GS UN pod tačkom Kultura mira. Rezoluciju, kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predložile su Njemačka i Ruanda, a među sponzorima je više od 30 država, uključujući zemlje Kvinte.

Vučić je napisao i da je srpski narod na Kosovu izložen „brutalnom progonu koji se neće lako zaustaviti“.

- Svakim danom na različite načine pokušavaju ne samo iz duše i srca, već i fizički da nam u potpunosti odvoje Kosovo i Metohiju. Suprotstavićemo se svim političkim sredstvima i činiti sve za naš narod na Kosovu i Metohiji i naravno nikada nećemo pristati na nezavisno Kosovo - naveo je Vučić.

Dodao je da je „jedina pozitivna stvar u nelakim vremenima da se Srbija i srpska ekonomski razvijaju dobro i da ide bolje od očekivanog, imajući u vidu situaciju u svijetu“.

Portal Analitika