Politika

Vlahović: U poremećenom sistemu društvenih vrijednosti, obrazovanje je prva žrtva

Pored kašnjenja i regresije šest zemalja Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, postoje i problemi u samoj EU, ističe predsjednik CHO Miodrag Vlahović.

Vlahović: U poremećenom sistemu društvenih vrijednosti, obrazovanje je prva žrtva Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

On je, u emisiji “Pressing” Gradske TV, ocijenio da je najbolje objašnjenje za takvu situaciju to što komesar za proširenje Oliver Varhelji promoviše stavove, vrijednosti i politike koje zagovaraju i premijer Mađarske Viktor Orban i ministar vanjskih poslova te zemlje Peter Sijarto.

“Ti stavovi su potpuno suprotstavljeni dominantnom političkom i ideološkom stavu EU kao cjeline, do nivoa da je Mađarska pod prijetnjom da bude isključena iz Unije”, navodi Vlahović.

Važno je, ističe, staviti akcenat na poziciju glavnog pregovarača i obnoviti pregovaračke timove.

Evidentna je, kaže, selektivnost u djelovanju Delegacije EU u Crnoj Gori, ali i tužilaštva.

“Specijalni tužilac progoni čovjeka koji je na čelu opštine Tivat i koji je platio službeni ručak oko 450 eura tadašnjem državnom vrhu, a istovremeno taj isti tužilac ne želi da procesuira četiri predmeta koja su vezana za aktuelnu gradonačelnicu Podgorice Oliveru Injac, iz vremena kada je bila ministarka odbrane”, navodi Vlahović.

Ističe da su svi jednaki pred zakonom i da je selektivnost nedopustiva.

Govoreći o provjeri diploma, Vlahović kaže da je ta procedura vrlo jednostavna.

“Partije vladajuće koalicije štite jedne druge, znajući da u svojim redovima imaju ljude sa lažnim diplomama. To je veliki problem”, upozorava Vlahović.

U Crnoj Gori je, dodaje, kolaps vaspitno-obrazovnog sistema.

“Poslije sječe direktora osnovnih škola, došli su ljudi koji po zakonu ne mogu da obavljaju te funkcije. Imate ljude koji su nekompetentni, ideološki i religiozno ostrašćeni do nivoa koji je kontraproduktivan”, smatra Vlahović.

U poremećenom sistemu društvenih vrijednosti, kako naglašava, obrazovanje je prva žrtva.

“Rezultati PISA testiranja pokazuju da je zakazao obrazovni sistem, đaci i kompletno društvo”, poručuje Vlahović.

Portal Analitika