Svijet

Velika Amerika cilj Mita Romnija

Izvor

Poslije ove druge runde tekućeg predizbornog maratona, međutim, njihov glas kao da se ne čuje baš najbolje. Ne bez razloga: poslije prošlonedeljne pobjede u foto-finišu protiv drugoplasiranog Rika Santoruma, Mit Romni je u utorak u Nju Hempširu apsolutno trijumfovao, sa 40 odsto osvojenih glasova od oko četvrt miliona registrovanih birača. A, sve to ne samo sa veoma velikom prednošću u odnosu na pratioce, nego i sa nekim veoma indikativnim rokadama u njihovom redosljedu u odnosu na poredak od prije nedjelju dana.

Daleko iza njega njega ostao je drugoplasirani 76-godišnji kongresmen iz Teksasa Ron Pol (24 odsto), dok se na treće mjesto - u ovoj izrazito proliberalnoj državi sa istočne američke obale - probio doskorašnji Obamin ambasador u Kini, inače autsajder u ovoj trci Džon Hantsman (17 odsto). Daleko za njima slijede nekadašnji kongresmen Njut Gingrič (10), zatim takođe bivši senator Rik Santorum (devet odsto) i na kraju, sa simboličnim jednim procentom, guverner Teksasa u ostavci Rik Peri.

Romni je, inače, bio ozbiljan kandidat za predstavnika republikanaca i 2008. godine, ali je odustao poslije loših rezultata u prvih pet država i ostavio priliku Mekejnu za kasniji častan poraz u duelu sa Obamom.

Šestorka republikanskih pretendenata na eventualno sljedeće stanarsko pravo u Bijeloj kući juče se već preselila u Južnu Karolinu, gdje im 21. januara predstoji sljedeća runda nadmetanja. U prvim medijskim reagovanjima na njihovu njuhempširsku etapu dominiraju hvalospjevi Romniju, sa dominantnim zaključkom da bi ovo partijsko čistilište moglo praktično da se završi prije predviđenog petomjesečnog špartanja s kraja na kraj SAD.

Što se, pak, tiče Romnija (poslije samo dva predizborna ciklusa) kao izrazitog kandidata za izazivača Baraka Obame, u ovom trenutku može se jedino pouzdano tvrditi da se on blagovremeno i veoma dobro pripremio za tu svoju ulogu. Već preksinoć, naime - poslije tek drugih preliminarnih izbora - Mit Romni je krenuo da se najviše obraća naciji svojim porukama i parolama vezanim za novembarski izborni obračun sa Obamom. Odnosno, primjetno izbjegavajući da makar kurtoazno pomene nekog od svojih aktuelnih suparnika za nominaciju.

Obraćajući se preksinoć svojim egzaltiranim pristalicama, prije polaska u Južnu Karolinu, najveći dio tog istupa Romni je iskoristio za besomučne nasrtaje na lik, djelo i dosadašnji učinak čovjeka kojeg planira da poslije 6. novembra istisne iz Bijele kuće. „Sad sasvim jasno izlazi na vidjelo da je Barak Obama u ove tri godine ostao bez rezultata koje nam je najavljivao. A, sad i bez kredibiliteta, jer više ne može da se vadi niti da se izvinjava za sve ono što nije uradio. Zaluđivao nas je onim svojim pričama o transformaciji Amerike, a ja vam ovdje obećavam nešto drugo. Obećavam da ću, kao predsjednik, obnoviti onu nekadašnju veliku Ameriku, koja će, kao ekonomska i vojna sila, biti bez premca u svijetu“, rekao je Mit Romni tom prilikom, u govoru koji je potom reprizirao tokom noći u ko zna još koliko navrata.

Jedna postizborna anketa TV mreže ABC nagovijestila je juče da ove Romnijeve petarde nisu baš sasvim ostale bez odjeka. Čak 54 odsto anketiranih, naime, ocijenilo je da je u ovoj republikanskoj konkurenciji on jedini koji na novembarskim izborima može da pobijedi Obamu, dok su njegovi suparnici dobili u tom izjašnjavanju najviše dvadesetak odsto glasova .

Portal Analitika