Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Uz "Danilov valcer" na Cetinju zaživjela muzika crnogorske kulturne diplomatije; Isakson: Svjedočanstvo trajne moći kulture

Projekat Fondacije Kreativne žene Crne Gore premijerno predstavljen sinoć u Vladinom domu

Uz "Danilov valcer" na Cetinju zaživjela muzika crnogorske kulturne diplomatije; Isakson: Svjedočanstvo trajne moći kulture

Ovo je živi primjer kako umjetnost može da njeguje prijateljstva među narodima, poručila zamjenica šefa sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gore

Uz "Danilov valcer" na Cetinju zaživjela muzika crnogorske kulturne diplomatije; Isakson: Svjedočanstvo trajne moći kulture Foto: Facebook/Prijestonica Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Muzikalije iz fundusa Narodnog muzeja koje su napisali evropski kompozitori inspirisani Crnom Gorom u 19. Vijeku premijerno su izvedene sinoć u predivnom ambijentu Vladinog doma na Cetinju. Koncert i prateća izložba dio su projekta “Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije”, koji realizuje Fondacija Kreativne žene Crne Gore u partnerstvu sa Prijestonicom Cetinje, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, građani i građanke Cetinja, kao i brojne zvanice iz državnog vrha, diplomatskog kora i svijeta kulture i umjetnosti prisustvovali su premijernom izvođenju “Danilovog valcera” i kompozicija posvećenih kralju Nikoli, te kralju i kraljici Italije, Viktoru Emanuelu III i Jeleni Savojskoj.

Orkestar sačinjen od studenati Muzičke akademije sa Cetinja i članova Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod vođstvom maestra Ognjena Bomoštara, oživjeli su notne zapise koji su se nekada koristili kao važno sredstvo komunikacije u međunarodnim odnosima.

"Projektom Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije promovišemo evropsko zajedništvo, crnogorsku kulturnu baštinu i Crnu Goru koja pripada evropskoj porodici, naglasila je predsjednica Fondacije Kreativne žene Crne Gore, Milica Marković.

Istakla je da je vizija Fondacije multikulturalna Evropska Crna Gora jer, kako je napomenula, samo takva Crna Gora ima budućnost.

“Večeras komuniciramo univerzalnim jezikom muzike, uz ritam valcera za ples koji su se svirali na evropskim dvorovima, i ritmom marševa koji su koraci heroja prisjetićemo se slike Crne Gore s kraja 19. i početka 20. vijeka, zemlje hrabrih ljudi i slavne prošlosti , poručila je Marković.

Na otvaranju je govorila i zamjenica šefa sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Liselote Isakson.

“Ova djela ne pokazuju samo muzički talenat, već svjedoče trajnoj moći kulture kao sredstvu za diplomatiju i razumijevanje. Ovo je živi primjer kako umjetnost može da njeguje prijateljstva među narodima”, kazala je Isakson.

Da događaj slavi bogatu kulturnu istoriju Crne Gore, ali i značaj kulturnog aktivizma potvrdila je i zamjenica stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Dragana Radević.

“Nevladin sektor pokrenuo je inicijativu za revitalizaciju crnogorske kulturne baštine s jedne strane, a s druge institucije su prepoznale njen značaj i podržale je kroz ReLOaD2 program", napomenula je ona.

Zvanicama na premijeri sinoć se obratio i kulturni ataše Ambasade Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Paul Sander.

Projekat „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“ sprovodi se s ciljem revitalizacije evropsko-crnogorske muzike i kulturne baštine, a realizuje se u okviru ReLOaD2 programa, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, među kojima je i Prijestonica Cetinje.

Orkestarsko izvođenje pratio je i video kolaž sačinjen od malo poznatih kratkih videozapisa i fotografija sa diplomatskih svečanosti na dvoru u periodu Kraljevine Crne Gore, koje se čuvaju u Narodnom muzeju kao kulturno blago Crne Gore, a u naredna tri dana publika će biti u prilici da pogleda postavku izložbe u holu Muzeja.

Portal Analitika