Poljoprivreda

Na današnjoj sjednici Vlade

Usvojen krizni plan u slučaju pojave afričke kuge svinja

Vlada Crne gore je na današnjoj sjednici donijela Plan upravljanja u kriznim situacijama u slučaju pojave afričke kuge svinja. 

Usvojen krizni plan u slučaju pojave afričke kuge svinja Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vlade, glavni cilj donošenja Kriznog plana je smanjivanje rizika i opasnosti od pojave afričke kuge kod domaćih i divljih svinja, radi sprečavanje unosa virusa afričke kuge svinja, i stvaranje uslova za nesmetan promet svinja i proizvoda od svinjskog mesa.

„Krizni plan će omogućiti efikasno sprovođenje propisanih mjera, brzu i koordinisanu mobilizaciju svih predviđenih resursa, čime će se spriječiti širenje bolesti i smanjiti negativne posljedice koje utiču na razvoj stočarstva i proizvodnju bezbjedne hrane. Suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja u slučaju pojave bolesti koja ima razmjere epizootije sprovodiće državni organi, organizacije i veterinarska služba preko Operativnog štaba odnosno opštinskih timova koji se formiraju na lokalnom nivou na način utvrđen ovim planom“, navodi se u saopštenju.

Planom je, dodaje se, predviđeno da se u slučaju izbijanja bolesti primjenjuju striktne mjere, koje podrzumijevaju usmrćivanje svih oboljelih svinja na gazdinstvu, određivanje zaraženog i ugroženog područja sa vrlo rigoroznim mjerama, poput zabrane kretanja i prometa životinja i proizvoda životinjskog porijekla van ovih područja u najkraćem trajanju od 45 dana, dezinfekcija, dezinsekcija, kontrola kretanja ljudi i vozila i druge mjere.

„Pored otalog, propisano je da vlasniku svinja koje su uginule ili koje su usmrćene zbog sprovođenja naređenih mjera, kao i za stvari i sirovine koje su oštećene ili uništene tom prilikom pripada naknada štete u visini tržišne vrijednosti u trenutku izvršenja mjere“, objasnili su iz Vlade. 

Rogošić: Smrtnost životinja od afričke kuge 100%, čovjek značajan faktor širenja zaraze
0
Rogošić: Smrtnost životinja od afričke kuge 100%, čovjek…
16.01.2024 09:23

 

Portal Analitika