Društvo

"Apelujemo na Vladu Crne Gore i EPCG da pronađu rješenje"

USSCG: Poskupljenje cijene struje kap koja je prelila čašu, urušen životni standard građana

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) zatečena je najavom Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o povećanju cijena električne energije od 1. januara 2024. godine, te poziva Vladu Crne Gore i Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) da preduzmu neophodne aktivnosti na zaustavljanju odluke o najavljenom poskupljenju, kazali su iz USCCG.

USSCG: Poskupljenje cijene struje kap koja je prelila čašu, urušen životni standard građana Foto: USSCG
Portal AnalitikaIzvor

“Imajući u vidu inflatorna kretanja sa kojima se naši građani suočavaju u posljednje dvije godine, te konstantan rast cijena nafte i njenih derivata, ali i osnovnih životnih namirnica, povećanje cijene električne energije bila bi kap koja bi prelila čašu i dodatno urušila životni standard naših građana”, kazali su oni.

Neminovno je, kako su kazali,, da će ionako previsoke cijene svih ostalih roba i usluga vrtoglavo nastaviti da rastu sa porastom cijene električne energije.

Sa svakim novim poskupljenjem, dodatno se obezvređuju zarade, penzije i druga primanja, te posebno ionako niska socijalna davanja. Imajući u vidu da su, u poređenju sa prethodnim periodom, dodatno poskupili i energenti kao što su drva, ugalj i pelet, sasvim je jasno da bi povećanje električne energije bilo pogubno za sva domaćinstva ali i cjelokupnu privredu u Crnoj Gori”, saopštili su oni.

Preporuke i savjeti predstavnika RAE o načinu potrošnje kojima bi se, prema njihovim riječima, anuliralo očekivano povećanje cijene posebno su upitni s obzirom na zimski period koji je pred nama i na životne potrebe koje za grijanjem i generalnom upotrebom električne energije nisu i ne mogu biti diktirane satnicom, već isključivo potrebama koje moraju biti zadovoljene, a koje ne poznaju vrijeme.

“Prethodnih mjeseci smo u medijima mogli čuti ohrabrujuće poruke čelnih ljudi EPCG-a koji su uvjeravali da će dati sve od sebe da do poskupljenja ne dođe, pa očekujemo da će svoje obećanje i ispuniti”, kazali su oni.

Ovo prije svega, kako su naveli, zbog najava da EPCG posluje pozitivno, a da se naredne godine očekuje rekordna dobit koja se mjeri desetinama miliona eura.

“Ovim putem apelujemo na Vladu Crne Gore, kao i EPCG, da zajedničkim snagama pronađu rješenje i stopiraju najavljeno poskupljenje, te na taj način doprinesu očuvanju životnog standarda građana Crne Gore” kazali su oni.

Portal Analitika