Crna hronika

Uprava policije: Za sedam dana registrovana 92 krivična djela

Službenici Uprave policije su, od 13. do 20. maja, na teritoriji Crne Gore registrovali 92 krivična djela za koja će odgovarati 90 osoba i jedno pravno lice, navode iz Uprave policije. 

Ilustracija Foto: PA
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminalita, i to 80 djela, a proaktivnim radom policije je otkriveno 12 krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala. U trenutku izvršenja 26 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem 23 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 88,4%", navode iz Uprave policije. 

Pripadnici kriminalističke policije su, dodaju, lišili slobode 48 osobu, od čega njih 29 zbog učinjenih krivičnih djela, a 19 zbog učinjenih prekršaja.

"Policija je prethodne sedmice podnijela pet krivičnih prijava protiv pet lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeta je i 11 prekršajna prijava protiv 11 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga", navode u saopštenju. 

Policijski službenici su, ističu, oduzeli ukupno 10 komada vatrenog oružja, od čega četiri bila u ilegalnom posjedu.

"Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti eonomskog kriminala, policija je zbog koruptivnih krivičnih djela podnijela dvije krivične prijave protiv dva lica zbog krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i nesavjestan rad u službi. Jedno djelo je registrovano u javnom, a jedno u privatnom sektoru", navode iz Uprave policije.

Zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju sumnjiči se jedno pravno i jedno fizičko lice, dok će jedno lice odgovarati zbog šumske krađe.

"Tokom navedenog perioda registrovano je 15 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 14 prekršajnih prijava. U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati dvije maloljetnih osoba, i to zbog krivičnih djela teška krađa i krađa", navode u saopštenju. 

Vršnjačko nasilje je evidentirano u dva slučaja, gdje je došlo do međusobnog vrijeđanja i fizičkog obračuna maloljetnika, a zbog čega će prekršajano odgovarati šest osoba.

"Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima lišila slobode devet osoba, dok su međunarodno tražena lice lišeno slobode po potjernicama UNMIK Kosova i ILECU Kosovo, zbog teške krađe. Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 26 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 36 lice zbog 32 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 17 je lišeno slobode", saopšteno je iz Uprave policije. 

Policija je od 13. do 20. maja obezbjeđivala osam javnih okupljanja.

"Pripadnici policije su na području Danilovgrada izvršili operativno – taktičku radnju „Raciju“ u jednom ugostiteljska objekta. Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 111 saobraćajnih nezgoda, u kojima je osam osoba zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 43 lake tjelesne povrede", saopšteno je iz Uprave policije. 

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 278 prekršajnih prijava, izdala 2.318 prekršajni nalog i lišila slobode 29 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

"Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 29.500 eura. Granična policija je od 13. do 20. maja na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 449.513 lica, kontrolisano je ukupno 120.584 motornih vozila. Službenici Sektora granične policije su podnijeli pet prekršajnih prijava i izdali 133 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeta su 23 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 55 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 89 lice je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu", zaključuju iz Uprave policije. 

Portal Analitika