Od 87 preporuka čak 39 odnosi se na unapređenje položaja i prava žena

UPR o ljudskim pravima u CG: Ukloniti prepreke za pristup djevojaka i žena pravdi, zaštiti od nasilja i trafikinga...

Radna grupa Univerzalnog periodičnog izvještaja (UPR) Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija juče je četvrti put razmatrala stanje u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori.


 

UPR o ljudskim pravima u CG: Ukloniti prepreke za pristup djevojaka i žena pravdi, zaštiti od nasilja i trafikinga... Foto: Pixabay/Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Pored nacionalnog izvještaja koji podnosi država, informacija nezavisnih eksperata i grupa za ljudska prava i drugih tijela UNa,ovaj pregled zasnovan je i na izvještajima i informacijama koje su na predsesiji održanoj 5. aprila ove godine, predstavile četiri nevladine organizacije: Centar za ženska prava (CŽP), Akcija za ljudska prava (HRA), Građanska alijansa (GA) i Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren Amenca”.

Kako je UPR saopštio, ohrabruje ih činjenica da se od ukupno 87 peporuka koje su države članice UN-a dale Crnoj Gori, čak 39 odnosi na unapređenje položaja i prava žena. 

„Preporuke su date i zadruge oblasti kojima se u svojem izvještaju bavio Centar za ženska prava, a koje su opet ukazale na obavezu Crne Gore da: obezbijedi adekvatan pristup pravdi i zaštitu žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja; da kriminalizuje femicid; da unaprijedi postupanje pravosuđa i osigura da pravnu pomoć žrtvama rodno zasnovanog nasilja pružaju specijalizovani advokati i da uključi nevladine organizacije u sistem besplatne pravne pomoći koji finansira država; da preduzme dalje korake protiv trgovine ljudima i da uspostavi nezavisnog Nacionalnog izvjestioca koji će nadgledati aktivnosti protiv trgovine ljudima; da ukloni prepreke za pristup djevojaka i žena uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja i obezbijedi pristup zdravstvenoj zaštiti za sve žene, uključujući trans žene; da poboljša rodnu statistiku itd“, zaključili su. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.