Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Uljarević: IBAR ne dobija vladajuća struktura već Crna Gora kao podstrek i priznanje za učinjeno

Treći panel Cetinjskog foruma posvećen vladavini prava kao pravu na vladavinu

Uljarević: IBAR ne dobija vladajuća struktura već Crna Gora kao podstrek i priznanje za učinjeno

Nikolaidis: Od fundamentalnog značaja da prestane praksa imperijalnih politika većih susjeda prema Crnoj Gori i BiH

Uljarević: IBAR ne dobija vladajuća struktura već Crna Gora kao podstrek i priznanje za učinjeno Foto: FCJK
Portal AnalitikaIzvor

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da IBAR ne dobija vladajuća struktura već Crna Gora kao podstrek i priznanje za učinjeno, te da crnogorska vlada simulira reforme, čime u pitanje dovodi i dalji integritet EU ako sve prihvati zdravo za gotovo. Ona je to rekla danas na trećem panelu trećeg Cetinjskog foruma na kojem više od 60 intelektualaca iz zemlje i regiona raspravlja na temu oštre i meke moći na Zapadnom Balkanu.

Uljarević je ocijenila da procesi u društvu nikada nijesu bili zatvoreniji, proces evropske integracije netransparentniji ali i da to trenutno prihvata i EU.

“Mi smo usvojili kao država reformsku agendu u decembru, koja bi trebala da bude osnov društvene promjene i razvoja, pa i onoga što se odnosi na korišćenje fondova iz EU, a da ona nije prošla ne samo nikakvu javnu raspravu nego smo saznali da smo je usvojili onda kad smo to vidjeli na sjednici vlade i kao takvo je to prihvatila i EU, koja inače insistira na konsultacijama”, kazala je Uljarević.

Ona je izrazila bojazan da je zloupotreba IBAR-a od strane vladajuće strukture toliko široka i duboka da ona „može ostaviti uticaj na ono čime se često volimo pohvaliti, a to je ona ogromna podrška građana i građanki Crne Gore procesu evropskih integracija, zaboravljajući da ta njihova podrška jeste njihov evropski san“.

Bugajski: Zapadni Balkan postao je ruska meta za sukobe
4
Bugajski: Zapadni Balkan postao je ruska meta za sukobe
22.04.2024 21:21

“Građani i građanke sanjaju o boljem životu, društvu koje donosi jednake šanse koje mi još uvijek ne živimo, a mi smo pritom vratili značajno unazad, jer smo se i klerikalizovali i retradicionalizovali na najretrogradniji način”, kazala je Uljarević.

Pisac Andrej Nikolaidis je kazao kako ruski uticaj na Zapadni Balkan nije sporan, ostavljajući otvorenu dilemu – kako zapadne ambasade misle da ostvare uticaj u takvim okolnostima. Takođe se osvrnuo i na podršku građana Crne Gore EU, objašnjavajući da to ne znači podršku demokratiji i vladavini prava.

"Jer da znači, ne bi tako veliki broj građana Crne Gore bio politički, ideološki, kulturološki okrenut autoritarnom istoku – kazao je Nikolaidis.

Za jačanje demokratije u CG i BiH, prema negovim riječima, od fundamentalnog je značaja da prestane praksa imperijalnih politika većih susjeda prema tim državama.

Batrićević: Crna Gora je interesna sfera Rusije; Petriček: Sada je potrebna jaka strategija između EU i Zapadnog Balkana
0
Batrićević: Crna Gora je interesna sfera Rusije; Petriček:…
22.04.2024 15:36

"Ne znam šta Vučić priča Hilu i ostalim ambasadama, ali u praksi taj sistem je potpuno podešen shodno potrebama ideje Velike Srbije od potrebe političke elite, preko potrebe intelektualne elite do obrazovanja itd. odnosno šta se tamo radi – ono što je definisao u tom trenutku ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kad je rekao da su ratovi 90-ih bili prvo poluvrijeme, ovo je sad je drugo, iz čega je jasno da taj čovjek, pa dakle i vlada u kojoj je on ministar ovaj period vide kao nastavak rata mirnim sredstvima. Sve ostalo su iluzije", poručio je NIkolaidis.

Doktor sociologije Miloš Perović kazao je kako je u Crnoj Gori 2020. godine realizovan drugi dio velikosrpske nacionalističke kontrarevolucije koja je počela sa antibirokratskom revolucijom.

"Primarni cilj crnogorskih velikosrba i njihovih nalogodavaca iz BG je promjena karaktera crnogorskog društva i pretvaranje Crne Gore u drugu srpsku državu – kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, SPC je nesumnjivi duhovni stožer velikosrpskog državnog projekta.

"Materijalna pozicija srpske crkve je ojačana kroz projekat restitucije. Njen uticaj dodatno je dobio na značaju uvođenjem vjeronauke u obrazovni program Srbije", kazao je Perović.

Dodajući je da smatra da glavnu zaleđinu velikosrpskom nacionalizmu pružaju SAD.

Radoman: Crnogorsko društvo strmoglavo srlja u propast; Božović: Srpski imperijalizam neće dati mira susjedima
19
Radoman: Crnogorsko društvo strmoglavo srlja u propast;…
22.04.2024 12:00

Nekadašnja ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i poslanica Vesna Pusić, govoreći o uticaju Rusije na ZP, kazala je da ta zemlja na teritoriji Balkana vodi rat protiv Evrope, te da uticaj Rusije i savezništvo sa Rusijom pojedinih vođa ne proizlazi iz njihove percepcije nacionalnog interesa već iz njihove percepcije njihove vlastite sigurnosti.

"Institucije EU ne mogu štetiti tvojoj zemlji, ali mogu štetiti tebi, kao što je poznato iz nekih primjera – npr. hrvatski bivši premijer proveo je više-manje u zatvoru posljednjih 10 godina iako je što se EU tiče, on igrao vrlo pozitivnu ulogu, ali ne što se korupcije i krađe tiče i ta percepcija sigurnosti glavnog vođe, glavne osobe na vlasti rezultira politikama i međunarodnim savezima koju onda taj vođa i ta klika na vlasti gura", objasnila je Pusić, nazivajući ovakvu politiku – privatizovanom.

Portal Analitika