Društvo

U utorak u svečanoj sali Rektorata

U Sarajevu promocija knjige “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić”

Promocija četvorotomnog kapitalnog izdanja “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” autora akademika Zorana Rašovića, biće održana u Sarajevu u utorak, 30. maja.

U Sarajevu promocija knjige “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Promocija knjige, čiji je izdavač Udruženje pravnika Crne Gore, počeće u 17 sati.

Na događaju, koji će biti organizovan u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta o ovom izdanju će govoriti: akademik Šerbo Rastoder (Crnogorska akademija nauka i umjetnosti), akademik Husnija Kamberović (Akademija nauka i umjetnosti BiH), Prof. dr. Meliha Povlakić (Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet), Prof. dr. Branislav Radulović (Udruženje pravnika Crne Gore), Doc. dr. Mehmed Bećić (Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet) i Doc. dr. Mirza Hebib (Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet).

Učesnike promocije pozdraviće rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Skrijelj i dekanka Pravnog fajulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr Zinka Grebo, a završno obraćanje imaće autor knjige - akademik Zoran P. Rašović redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Izdanje "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić", posvećeno dvojici velikana čija je saradnja trajala skoro četvrt vijeka, sadržano u četiri toma i štampano na preko 2.600 stranara, ranije je predstavljeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Zetskom domu na Cetinju i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na promociji u Zagrebu dekan Pravnog fakulteta prof. dr Ivan Koprić istakao je da je autor knjige profesor Rašović "najutemeljeniji istraživač, najbolji poznavatelj i najobjektivniji analitičar dijela Bogišića".

Valtazar Bogišić, na poziv crnogorskog suverena izradio je Opšti imovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Goru, koji je stupio na snagu 01-vog jula 1888. godine, a nakon toga, u razdoblju 1893 - 1899 bio je ministar pravde Crne Gore.

Izdavač knjige - Udruženje pravnika Crne Gore organizaciju promocije u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, ističe kao još jedno vrijedno priznanje za izuzetan stvaralački napor i stvaralaštvo akademika Zorana Rašovića, ali ujedno i priznanje Udruženju pravnika, kao izdavaču, kojem je knjiga "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" dasada najznačajniji izdavački poduhvat i koje ove godine slavi jubilej - 90 godina od svog osnivanja.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Kadcete_neregistrovani
29.05.2023. 05:01

A kad ce te ici u Banja Luku. Sto bas u Sarajevo ?

1
0
j jovo_neregistrovani
28.05.2023. 19:51

...a gdje vam je neko iz HAZU, Baltazar Bogišić je bio Hrvat!

3
1
n nmkneregistrovani_neregistrovani
29.05.2023. 05:58

@jovo_neregistrovani sreca da nije bio Srbin ko zna sto bi nas snaslo .

1
1
A Astobidrugo_neregistrovani
29.05.2023. 07:52

@nmkneregistrovani_neregistrovani Pa ako nije bio Srbin, a nije onda nema nista drugo do da je Hrvat !

0
0