Društvo

Autora akademika Zorana Rašovića

U Sarajevu održana promocija knjige "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić"

Večeras je u organizaciji Pravnog fakulteta Univerzitata u Sarajevu održana promocija četvorotomnog kapitalnog izdanja “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” autora akademika Zorana Rašovića, čiji je izdavač Udruženje pravnika Crne Gore. 

U Sarajevu održana promocija knjige "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta prisutne prestavnike akademske zajednice i druge ugledne goste i predstavnike diplomatske zajednice pozdravili su rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Skrijelj i dekanka Pravnog fajulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Zinka Grebo, čestitajući autoru i izdavaču na izuzetnom stvaralačkom uspjehu.

U ime izdavača Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr. Branislav Radulović je naglasio je da je ovo izdanje najznačajniji izdavački poduhvat za 90 godina rada Udruženja pravnika Crne Gore i istakao je da je autor "najutemeljeniji istraživač, najbolji poznavalac i najobjektivniji analitičar dijela Bogišića".

Izdanje "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić", posvećeno dvojici velikana čija je saradnja trajala skoro četvrt vijeka, sadržano je u 4 toma i štampano na preko 2600 stranara.

O značaju knjige govorio je akademik Husnija Kamberović (Akademija nauka i umjetnosti BiH), naglašavajući značaj saradnje akademskih zajednica i ukazao na povezanost kultura, istorije i naučnih saznanja.

Akademik Šerbo Rastoder (Crnogorska akademija nauka i umjetnosti) podsjetio je na saradnju knjaza Nikole i Valtazara Bogišića i značaj Opšteg imovinskog zakonika.

Valtazar Bogišić, na poziv crnogorskog suverena izradio je Opšti imovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Goru, koji je stupio na snagu 01-vog jula 1888. godine, a nakon toga, u razdoblju 1893 - 1899 bio je ministar pravde Crne Gore.

Svoja saznanja o Valtazaru Bogišića i o dijelu akademika Rašovića publici su prestavili i doc. dr. Mehmed Bećić i doc. dr. Mirza Hebib sa Univerziteta u Sarajevu - Pravni fakultet.

Učesnicima promocije na kraju se obratio i autor akademik Zoran P. Rašović redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici i u prigodnoj besjedi se zahvalio na privilegiji da njegov rad i stvaralaštvo bude prestavljeno na Univerzitetu BiH.

Promoter promocije bila je prof. dr. Meliha Povlakić, profesorica Pravnog fakulteta uSarajevu nazivajući dijeloRašovića "Opus magnum" njegovog naučnog stvaralaštva, naglašavajući i danas značaj izučavanja Opšteg imovinskog zakonika.

Četvorotomno izdanje "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" ranije je predstavljeno na Pravnom fakultetu UCG, Zetskom domu na Cetinju i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a interesovanje za promociju ovog izdanja iskazala je Akademija nauka i umjetnosti Makedonije.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.