Abiznis

Prosječna neto zarada u abgustu 799 eura

U poređenju sa potrošačkom korpom zarade pale za 1.4 odsto

Prosječna bruto zarada bruto u avgustu 2023. godine u Crnoj Gori iznosila je 995 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa neto iznosila 799 eura, podaci su Monstata. 

U poređenju sa potrošačkom korpom zarade pale za 1.4 odsto Foto: Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Prosječna (neto) zarada u avgustu 2023. godine u odnosu na jul 2023. godine zabilježila je rast od 0,3%, dok je prosječna (neto) zarada u avgustu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 11,3%", navodi Monstat. 

Ako se, kako navode, ima u vidu da su potrošačke cijene u avgustu 2023. godine u odnosu na jul 2023. zabilježile rast od 1,7% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 1,4%.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u avgustu 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Usluge smještaja i ishrane (2,2%), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (2,1%), Poslovanje nekretninama (2,1%), Građevinarstvo (1,6%), Ostale uslužne djelatnosti (1,6%), Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (1,0%), Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (0,9%), Prerađivačka industrija (0,6%), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,6%), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (0,5%), Vađenje ruda i kamena (0,2%) i Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (0,2%).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u avgustu 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sledećim sektorima: Zdravstvena i socijalna zaštita (1,2%), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,1%), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,5%), Saobraćaj i skladištenje (0,3%), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,2%), Informisanje i komunikacije (0,2%) i Obrazovanje (0,1%).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.