Zdravlje

Kod osobe uzrasta 46 godina koja se inficirala tokom boravka u BiH

Registrovan sedmi slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori

Od 28. marta 2024. godine, zaključno sa 19. junom 2024. godine registrovano je sedam slučajeva obolijevanja od morbila (malih boginja) u Crnoj Gori. To je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Registrovan sedmi slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori Foto: Mina
Portal AnalitikaIzvor

Iz Instituta apeluju na roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

„Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine“, navode u saopštenju.

Ističu da je posljednji slučaj registrovan u Pljevljima kod osobe uzrasta 46 godina koja se prema podacima dobijenim epidemiološkim ispitivanjem virusu morbila izložila tokom boravka u Bosni i Hercegovini u kojoj je u toku velika epidemija.

„Prema posljednjim dostupnim podacima, ukupno je tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 4553 slučaja (zaključno sa 02.06.2024). U Republici Srpskoj je prijavljeno 212 slučajeva (zaključno sa14.06.2024. godine), a u Srbiji je registrovano 114 slučajeva morbila (zaključno sa 02.06.2024. godine). U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024)“, navode u saopštenju.

Prema posljednjem izvještaju ECDC (Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti) do sada je već 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od morbila.

„Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest. Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine“, zaključuju u saopštenju.

Više informacija omorbilima možete pronaći na ovom linku

Portal Analitika