Svijet

Tužne scene u Australiji: Nasukalo se 160 kitova, skoro 30 je već uginulo

Oko 160 kitova pilota nasukalo se danas na zapadnoj obali Australije u gradu Dansboro, dok je bar 26 već umrlo prije nego što su nadležne službe uspjele da ih spasu.

Tužne scene u Australiji: Nasukalo se 160 kitova, skoro 30 je već uginulo Foto: AP
AgencijeIzvor

„Naš tim trenutno procjenjuje stanje kitova koji su nasukani na plaži, a naši timovi na vodi pokušavaju da drže životinje zajedno i podalje od plaže“, saopštila je australijska Uprava za biodiverzitet, prenosi Asošijeted pres.

Regionalna oficirka za očuvanje divljih životinja Pia Kurtis rekla je da, nažalost, ishod za kitove pilote uglavnom nije dobar nakon što su nasukani na plaži pošto veliki broj tih životinja ugine.

Nadležni su pozvali građane da ne pokušavaju da spasu životinje bez uputstava stručnjaka, jer u suprotnom mogu izazvati dodatne povrede životinjama i otežati njihovo spašavanje.

Ovi kitovi su grupisani na četiri mjesta u razmaku od više kilometara. U jatima pilota kitova, koji se tako nazivaju jer se vjeruje da svi u jatu prate jednog „pilota“, može biti od 10 do preko 100 životinja, a oni žive nerazdvojno, što možda može biti uzrok za njihovu poznatu tendenciju da svi zajedno budu nasukani na plaži, piše BBC Wildlife magazin.

Portal Analitika