Svijet

Tunis odbija sredstva EU jer mu "ne ukazuje poštovanje"

Tunis je danas saopštio da neće prihvatiti novac kojim Evropska unija pokušava da mu pomogne u patroliranju Sredozemnim morem kojim sve veći broj migranata prelazi iz Afrike u Evropu.

Tunis odbija sredstva EU jer mu "ne ukazuje poštovanje" Foto: Shutterstock/Alvaro Lovazzano
BetaIzvor

Predsjednik Tunisa Kajs Sajed je u ponedjeljak rekao da EU ne poštuje sporazume postignute ove godine o pomoći Tunisu da patrolira pomorskom granicom, suzbija trgovce ljudima i uravnoteži svoj budžet.

Sajed je tu pomoć koju čini polovina od najavljenih 127 miliona eura, nazvao "milostinjom" i rekao da je od iznosa važnije što "nedostaje poštovanja". On je ranije kazao da nema namjeru da Tunis pretvori u "graničnog stražara" Evrope i odbio da primi migrante odbijene u EU.

Evropski predstavnici nisu komentarisali odbijanje Tunisa.

Njemačka i druge zemlje su izrazile zabrinutost zog finansiranja Tunisa jer njegova privreda propada, vlast zatvara političke oponente i optužena je za rasističku politiku protiv Afrikanaca.

Novac je dio širokog sporazuma EU i Sajeda kojeg su postigli jula u Rimu da bi se više od milijardu eura usmjerilo u Tunis za razne svrhe.

Taj sporazum je uključivao obećanje od 105 miliona eura namijenjenih suzbijanju migracija.

Tunis je ove godine postao primarna polazna tačaka za migrante koji u Evropu bježe od rata i siromaštva u Africi.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.