Baština

Avantura kroz mistične i široj javnosti nepoznate detalje iz prošlosti naših gradova (VIDEO)

Tajne crnogorskih milenijuma: Prva epizoda novog podkasta Danila Marunovića večeras na Portalu Analitika

Pilot epizoda, posvećena egzotičnoj prošlosti Ulcinja, biće emitovana večeras u 21 sat. Prvi gost je Andrej Nikolaidis. Autor podkasta najavljuje ludu vožnja po našoj dalekoj prošlosti koja, kaže, daje nove perspektive i dopunjava sliku o tome ko smo

Tajne crnogorskih milenijuma: Prva epizoda novog podkasta Danila Marunovića večeras na Portalu Analitika Foto: Stopkadar
Autor
RMAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tri pilot epizode podkasta pod nazivom “Tajne crnogorskih milenijuma” premijerno će biti emitovane na Portalu Analitika. Autor i voditelj je crnogorski reditelj, producent i naš kolumnista Danilo Marunović

Svaka epizoda posvećena je uzbudljivoj i za širu javnost mahom nepoznatoj prošlosti crnogorskih gradova čije se trajanje mjeri milenijumima. Prve tri epizode posveće su Ulcinju, Baru i pomorskoj tradiciji Boke (sa akcentom na Perast i Prčanj). Gosti su ljudi iz kulturnog i javnog života, umjetnici, istoričari, istraživači, itd… ali i autentični oriđinali starih gradova. 

Prva pilot epizoda koja će biti emitovana na našem portalu večeras (25. februar) od 21 sat, posvećena je egzotičnoj prošlosti Ulcinja, a gost će biti jedan od najistaknutijih crnogorskih pisaca i uopšte stanovnika grada Ulcinja Andrej Nikolaidis.

Marunović: Želio sam da ponudim Indiana Džons optiku

“Tek u toku snimanja prvih epizoda razumio sam da uprkos dobrim pripremama ni sam nisam u dovoljnoj mjeri svjestan kakav je kuriozitet imatiti gradove poput Ulcinja, Bara i Kotora u okviru svoje države. Protekli milenijumi su kao bisere za nama prosuli neke od najekskluzivnijih elemenata svjetske kulturne baštine. U tom “marširanju” civilizacija kroz epohe danas kao rezultat imamo briljantne primjere multikulturalnosti u tim sredinama, u kome različite civilizacije plešu u jedinstvenom i harmoničnom obliku. U vremenima aktuelnih svjetskih konflikata i aktuelizacije koncepta nacionalizama na Balkanu, ovi veličanstveni i jedinstveni primjeri vjerskog i nacionalnog sklada danas se nude kao savršeni primjeri kontrapunkta takvim trendovima”, kaže Marunović za Analitiku.

Autor podkasta ističe i kako nije želio da se epizode pretvori u istorijske dijaloge ili naučne traktate, već u, kako kaže, svojevrsnu avanturu kroz mistične i široj javnosti nepoznate detalje iz prošlosti naših gradova. 

“Želio sam da gledaocima ili slušaocima ponudim Indiana Džons optiku jedne nevjerovatne prošlosti čija je tek površina zagrebana. Da li ste, na primjer, znali da je Ulcinj najstariji grad na Jadranu, gdje se krije potonula lokacija prve naseobine Ulcinja, gdje se nalazi grob (turbe) jevrejskog mesije Šabataja Cvija u Ulcinju? Kako se Ulcinj odbranio od napada Mongola i kako je izgledala gusarska prošlost ovog grada”, napominje naš sagovornik.

Druga epizoda posvećena Baru

Kako dodaje, ništa manje mašte ne golica ni grad Bar, u kome su neke arheološke lokacije stare čak osam hiljada godina. 

“Da li ste znali da je baš ovaj grad bio periodična prijestonica Duklje i kakve storije prate dukljanske vladare u svojim dramatičnim vladavinama? Njihove priče su uzbudljiviji dramski predlošci od bilo kojeg istorijskog spektakla kojeg gledamo na streaming platformama. Upravo to je bila moja želja, da slušaoci kroz filter mašte proživljavaju sasvim nove i nevjerovatne elemente naših starih gradova, otkrivaju zajedno sa nama tajne koje kriju u svom multimilenijumskom trajanju i uče o stvarima koje su namjerno zapostavljane, skrivane ili u površnom tretmanu države zaboravljene. Jedno je sigurno, ovaj podkast je definitivno luda vožnja po našoj dalekoj prošlosti, koja nam daje nove perspektive i dopunjava sliku o tome što smo i ko smo”, poručio je Marunović za Analitiku.

Prve tri epizode podkasta realizovane su uz podršku Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM), a premijerno će biti emitovane sedmično na našem portalu, kao i na internet stranicama CEKUM-a. 

Marunović poručuje da je u budućnosti planirano snimanje novih epizoda, koje će tretirati i ostale gradove i sredine sa milenijumskim trajanjem u Crnoj Gori.

Portal Analitika