Baština

Mistika, ezoterija, humor, filmske priče s mora…

Tajne crnogorskih milenijuma: Epizoda posvećna Kotoru večeras na Portalu Analitika

Gosti podkasta Danila Marunovića ove nedjelje su: kapetan Śava Ivanović i poetesa Dubravka Jovanović

Tajne crnogorskih milenijuma: Epizoda posvećna Kotoru večeras na Portalu Analitika Foto: Screenshot
Autor
RMAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Treća epizoda podkasta "Tajne crnogorskih milenijuma" Danila Marunovića posvećena je Kotoru, a emitovaćemo je večeras, 31. marta, u 21 sat, na Portalu Analitika.

Podsjetimo, svaka epizoda posvećena po jednom crnogorskom gradu milenijumskog trajanja, a do sada su tretirani Ulcinj i Bar.

"Kotor je nesumnjivo, u kontekstu teme cijelog podkasta, najuzbudljiviji "grad-tema". Njegova prošlost je gotovo nestvarna, a rezultat te prošlosti je prezervirana do gotovo opipljivih rezultata. Ulicama Kotora i dalje čujete srednjevjekovne karnevalske maškare, vojničke marševe ili jezike kultura koje su prolazile gradom, ostavljajući za sobom svoje tragove”, ističe Marunović za Analitiku.

Ovoga puta u goste je, kaže, pozvao autentične Kotorane, pravu kotorsku poetesu Dubravku Jovanović i legendarnog kapetana Śavu Ivanovića, koji će uskoro zaokružiti cijeli vijek života.

“Hoću da moji slušaoci/gledaoci čuju elemente identiteta ovog grada koji nisu opšta mjesta televizijskih priloga, već nešto sa čim oni žive unutar zidina grada, a za ostale ostaje enigma ili potpuna nepoznanica. Malo ljudi primjećuje da Kotor na mikro planu nudi savršen model za zajedničko funkcionisanje jedne intezivne multikulturalnosti. U Kotoru živi puno različitih naciona i konfesija, ali ih snažna gravitacija osobene kulture grada sve čini prvo Kotoranima, a onda svim ostalim”, naglašava Marunović.

Posebno mu je, kako dodaje, drago što u ovoj epizodi gosti nisu robovali političkoj korektnosti i nisu se libili da precizno identifikuju najveće opasnosti po opstanak kotorske autentičnosti.

“Takođe, jedinstven je i odnos među gostima tokom trajanja emisije, jer su se znali i sporepčkati, ali i izjaviti ljubav”, otkriva Marunović.

Međutim, kaže, nametnule su se i dvije stvari koje će ovu epizodu smjestiti u bisere svjedočanstva prošlih vremena.

“Svjedočanstvo kapetana šjor Śave o putovanjima na kojima su ga napadali pirati i način na koji se odbranio, pobuna njegovih mornara i svjedočanstvo o psihološkom pritisku dugog boravka na moru kao lidera koji je uvjek u stanju psihološke "borbe" sa ostalima na palubi punoj tenzija”, kaže Marunović.

Poetesa Dubravka Jovanović u ovoj epizodi otkriće neke tipično bokeške načine života, karaktera i svakodnevice, bez dlake na jeziku u duhovitom maniru stiha koje ćemo, kako najavljuje Marunović, prvi put imati priliku da čujemo.

“Sve u svemu, epizoda o Kotoru je baš kao što je i njegov grad - prepuna ezoterije, mistike, humora, filmskih priča sa mora, a sve sa stavom koji se ne mijenja pred kamerama. Publika će uživati slušajući ovu epizodu. Ja svakako jesam slušajući moje sagovornike”, poručuje Marunović.

Podsjećamo, ovo je posljednja od tri pilot epizode podkasta “Tajne crnogorskih milenijuma”, koji realizovan uz podršku CEKUM-a, u saradnji sa Portalom Analitika.

Produkcija podkasta namjerava da misiju nastavi, kroz obradu tema ostalih crnogorskih gradova.

(VIDEO) Tajne crnogorskih milenijuma: Druga epizoda, gosti Ivan Jovović i Slobodan Čukić
4
(VIDEO) Tajne crnogorskih milenijuma: Druga epizoda, gosti…
10.03.2024 21:00
Tajne crnogorskih milenijuma: Prva epizoda, gost Andrej Nikolaidis
6
Tajne crnogorskih milenijuma: Prva epizoda, gost Andrej…
25.02.2024 21:00


Portal Analitika