Poljoprivreda

Najave o interesovanju za postavljanje panela u pljevaljskom kraju pojavile su se još prije pet godina

Stočari sa Kosanice negoduju: Solarni paneli u Bitinskom polju smanjili bi i stada i oranice

Postavljanjem solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu na prostoru Bitinskog polja onemogućilo bi se korišćenje dijela obradivih površina, a znatno bi se smanjio i prostor za ispašu stoke, tvrde stočari sa ovog područja navodeći da su posebno ugroženi oni poljoprivredni proizvođači koji imaju i po nekoliko desetina muznih grla.

Stočari sa Kosanice negoduju: Solarni paneli u Bitinskom polju smanjili bi i stada i oranice Foto: Dan/B.JE.
Dan Izvor

Najave o interesovanju za postavljanje solarnih panela u pljevaljskom kraju pojavile su se još prije pet godina, a aktuelizovane su ovih dana kada su se, prema zasad zvanično nepotvrđenim informacijama, investitori nedavno pojavili u Bitinskom polju ponudivši novac za zakup poljoprivrednog zemljišta na čak 40 godina.

Navodno je za davanje zemlje u zakup za postavljanje panela zainteresovan određeni broj ovdašnjih vlasnika koji ne žive u Bitinskom polju i ne obrađuju zemljište već ga svake godine daju pod zakup stočarima i poljoprivrednicima za sjetvu žitarica.

"Ni u kom slučaju se ne smije dozvoliti preimenovanje poljoprivrednog zemljišta za neku drugu namjenu. Ako se pokrene takav postupak, u potpunosti će biti ugroženi lokalni stočari koji pokušavaju da na ovom prostoru održe i unaprijede stočarsku proizvodnju", kaže Dragan Petrović, jedan od stočara sa ovog prostora.

On navodi da su stočari već preduzeli konkretne poteze i da će ih u narednom periodu intenzivirati.

"O najavama za postavljanje solarnih panela obavijestili smo predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša, ali i sadašnjeg ministra za poljoprivredu Vladimira Jokovića. Svjesni smo da u ovom slučaju lokalna uprava nije nadležna, pa čekamo izbor nove vlade kako bismo krenuli u zaštitu našeg sela i cijelog kraja od ovakvih pojava", kazao je Petrović i pojasnio da bi i njegova farma sa 28 muznih krava i znatan brojem grla za priplod bila ugrožena.

"Mnogi naši poljoprivrednici bi ostali bez oranica koje uzimaju pod zakup i na njima siju žitarice. Pritom bismo svi mi koji imamo stoku ostali bez prostora za ispašu i druge potrebe. Posebno niko ništa ne govori o uticaju solarnih panela na životnu sredinu, jer se na ovom području uporedo sa stočarstvom može razvijati i turizam", tvrdi Petrović poručujući da se ne smije uništiti Bitinsko polje.

Sličan stav ima i nekadašnji odbornik u pljevaljskom lokalnom parlamentu Vojislav Zindović koji kaže da se ne može dozvoliti postavljenje panela na poljoprivrednom zemljištu.

"Potrebno je zaštititi poljoprivredno zemljište od svakog vida uzurpacije. Preimenovanje poljoprivrednog zemljišta za drugu namjenu se ne može dozvoliti", kazao je Zindović.

Po ovom pitanju još uvijek se nisu oglašavali vlasnici zemljišta koji žele da ga daju u zakup za postavljanje panela. Nisu se oglasili ni investitori, tako da će o ovom pitanju na prostoru Mjesne zajednice Kosanica, odnosno Bitinskog polja, biti još polemike.

Praktično, reakcija stočara je tek uvod u priču koja će da traje, jer su se za ovu lokaciju i postavljanje solarnih panela pojedini investitori interesovali i prije pet godina.

Neophodan novi zakon o poljoprivrednom zemljištu

Veliki problem je što je postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu donijet u vrijeme postajanja Jugoslavije, a novi zakon koji ne odgovara lokalnim i drugim tajkunima godinama se nalazi u skupštinskim fiokama i nikako da se donese.

Da je donesen taj zakon, koji je rađen po evropskim standardima, mi ne bismo

danas imali dilemu šta treba raditi i kako problem riješiti. Nažalost, nekome nije bio cilj da se takav zakon donese, kazao je predsjednik Unije stočara sjevera Milko

Živković i podvukao da se širom Crne Gore devastira poljoprivredno zemljište

i da je jedan od takvih primjera i situacija u Bitinskom polju.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Aleksa_neregistrovani
13.08.2023. 17:14

Solarni paneli svojom refleksijom remete prirodan tok i ostecuju ozonski omotac. Pored toga proizvodnja panela je izuzetno stetna i zagadjuje a reciklaza je opasnija od radioaktivnog otpada. Uz sve to neisplativi su za proizvodnju struje skoro kao vetrenjace.

2
0
B Banko_neregistrovani
13.08.2023. 16:41

Lijepo je razvijati stočarstvo na tuđoj zenlji. Niko neće da kupi zemlju. Više se isplati koristiti zemlju bez plaćanja

0
0
r rašo_neregistrovani
13.08.2023. 05:45

može li se išta u ovoj državi izgraditi a da se meko ne pobuni i nađe razlog da to ospori.

4
0