Zanimljivosti

Što je to zapravo kućna prašina i zašto je uvijek ima u domu

Prašina u našim domovima je nešto kao obrnuto ogledalo naših života. Ona pokazuje sve naše nusproizvode i stvari koje odlažemo, a da toga nismo ni svjesni.

Što je to zapravo kućna prašina i zašto je uvijek ima u domu Foto: Molekule
Klix.baIzvor

"Razumijevanje nastajanja prašine i razloga zašto je to uopšte u domu, može vam pomoći u poduzimanju određenih radnji kako bi usporili njeno taloženje", kaže Emma Barton, stručnjakinja za čišćenje i osnivačica kompanije Steam Cleaner Help.

Prašina se uglavnom se sastoji od mrtvih stanica kože, grinja, mrtvih čestica insekata, čestica zemlje, sitnih čestica plastike, bakterija, kose i vlakana s odjeće.

"Mnoge od tih čestica u dom ulaze izvana, kroz prozore i vrata, na cipelama, odjeći, kućnim ljubimcima... Tu su i grickalice koje jedete u kući kao i sitne mrvice ostalih obroka, linjanje kućnih ljubimaca itd. Ali postoji jedan važan mit koji treba razbiti: iako mrtve stanice kože zasigurno čine dio prašine u našim domovima, to nije tako velik postotak kao što možda mislite. Mnogi ljudi pretpostavljaju da više od 50 posto prašine dolazi od mrtve kože, ali u stvarnosti, većinu toga voda odnosi kada se kupamo ili tuširamo pa ne završe na našim podovima već u kanalizaciji", dodala je.

Prisjetite se onoga što ste učili o statičkom elektricitetu u osnovnoj školi. Kada se prašina kreće u vazduhu, nakuplja blagi pozitivni ili negativni električni naboj.

"Prašinu tada privlače površine s blagim negativnim ili pozitivnim nabojem, što u konačnici dovodi do gomilanja. Na primjer, tepisi su magneti za prašinu, puno više nego tvrdo drvo ili linoleum", objasnio je Metju Barata iz američke kompanije Daimer Industries specijalizirane za komercijalne i industrijske opremu za čišćenje.

Iako će redovno i raspored čišćenja zadržati prašinu u vašem domu na prihvatljivom nivou, te čestice u vazduhu neizbježan su aspekt svakog unutrašnjeg prostora.

Živimo u relativno zatvorenom okruženju, tako da se prašina zadržava u tepisima i pukotinama. Osim toga, svaki put kada otvorite vrata svog doma, dopuštate pristup većem broju čestica prašine.

Portal Analitika