Prava stvar

Šta možeš uraditi da tvoje dijete bude bezbjedno dok igra multiplejer onlajn video-igre?

Igranje multiplejer onlajn igara tvom djetetu može pružiti iskustvo saradnje i timskog

rada, a može biti dobro i za druženje i izgradnju odnosa sa prijateljima. Možete čak i da uživate igrajući ih porodično. Međutim, pored potencijalnih prednosti, važno je biti svjestan i rizika koje ovakve igre mogu donijeti

Šta možeš uraditi da tvoje dijete bude bezbjedno dok igra multiplejer onlajn video-igre? Foto: Domen.me
Domen.meIzvor

Ako tvoje dijete još nije tražilo da igra neku multiplejer onlajn igricu, velike su šanse da te to čeka u bliskoj budućnosti. Neke od najpopularnijih igara danas, poput World of Warcraft, Minecraft, Fortnite, Final Fantasy ili The Elder Scrolls, multiplejer su onlajn igre (ili onlajn igre za više igrača, poznate i kao MMO ili MMOG) i popularne su među svim uzrastima.

Ono što je jako bitno da znaš jeste da igranje multiplejer onlajn igara tvom djetetu može pružiti iskustvo saradnje i timskog rada. One takođe mogu biti dobre za druženje i izgradnju odnosa sa prijateljima. Možete čak i da uživate igrajući ih porodično. Međutim, pored potencijalnih prednosti, važno je biti svjestan i rizika koje ovakve igre mogu donijeti.

Stoga, evo nekoliko načina da prihvatiš pozitivne aspekte, ali i da istovremeno zaštitiš svoje dijete.

Razgovaraj sa svojim djetetom o onlajn sigurnosti

Bilo da je u pitanju sigurnost tvog djeteta na društvenim mrežama ili tokom onlajn gejminga, u jednom ne možeš pogriješiti, a to je da razgovaraš sa svojim djetetom o svim potencijalnim rizicima onlajn svijeta.

Ovo su neke od tema koje morate zajedno da pređete:

● Sa kojim prijateljima / članovima porodice im je dozvoljeno da igraju,
● Zašto treba da izbjegavaju igranje sa nepoznatim ljudima,
● Zašto je bitno da ne dijele lične podatke onlajn i šta su sve lični podaci,
● Kako da izbrišu ili blokiraju nekog sa svoje kontakt liste,
● U redu je da razgovaraju sa tobom ako se nešto loše desi tokom igre,
● Treba da ti kažu ako im se javi neko nepoznat ili ako osjete bilo kakvu vrstu onlajn nasilja od strane drugih igrača,
● Razlozi zbog kojih ne treba da trče da upoznaju uživo nekog koga znaju iz onlajn svijeta (osim, recimo, u situaciji kada je utvrđeno da je u pitanju vršnjak iz škole).

Pomogni djetetu da izabere igre sa bezbjednim okruženjem ili da koristi roditeljski nadzor

Odlično mjesto za dobijanje informacija o igrama (ali i serijama, knjigama, filmovima i aplikacijama) jeste Common Sense Media. Ovaj sajt ima detaljne recenzije igara za roditelje koji obraćaju pažnju, recimo, na školske predmete i vještine koje određena igra unapređuje. Recenzije takođe ocjenjuju karakteristike kao što su obrazovni sadržaj, nasilje i jezik. Ako tražiš multiplejer igru za mlađe dijete, pokušaj da izabereš neku sa ograničenijom komunikacijom ili bez komunikacije između igrača. Pokémon Sun, Pokémon Moon, Just Dance 2020 i Star Wars Battlefront II su primjeri sa nešto bezbjednijim okruženjem.

Onemogućavanje opcije chat i ograničavanje sadržaja 

Imaj na umu da iako neke od multiplejer onlajn igara ne nude glasovno ćaskanje uživo, igrači i dalje mogu da koriste ugrađeni sistem chata na konzoli za igru. (Star Wars Battlefront II i Terraria su najbolji primjeri za ovo.) E sad, ono što ti možeš da uradiš jeste da onemogućiš glasovno ćaskanje i upravljaš komunikacijom u roditeljskim kontrolama na konzoli za igru ili uređaju. Takođe možeš ograničiti sadržaj i upravljati vremenom koje će dijete provesti ispred ekrana, kao i postaviti ograničenja potrošnje (unutar igre) koristeći roditeljske ili porodične kontrole.

Mnoge multiplejer onlajn igre nude i roditeljski nadzor. Na primjer, popularne igre kao što su Roblox i Fortnite omogućavaju ti da ograničiš razmjenu instant poruka i chat. Roblox takođe omogućava roditeljima da biraju vrste igara koje njihova djeca mogu da igraju. Minecraft omogućava djeci da dodaju, blokiraju, isključuju zvuk i prijavljuju druge igrače, pa se pobrini da tvoje dijete nauči zašto i kako da koristi ove funkcije kada počne da igra ovaj tip igara.

Opcije privatnog pristupa

Još jedna dobra opcija jeste da dozvoliš djetetu da se igra u privatnom okruženju (na privatnoj mreži) sa svojim prijateljima tako što ćeš mu pomoći da odabere neku od igara koja je ili predviđena za manje grupe ili ima privatni pristup. Minecraft, recimo, nudi opciju kupovine Minecraft Realmsa, što omogućava djeci da se igraju sa prijateljima u svom privatnom svijetu na mreži (dakle, bez stranaca i nepozvanih ljudi). Terraria omogućava djeci da se povežu sa najviše sedam drugih igrača (i nema mogućnosti komunikacije). Mnoge onlajn igre omogućavaju igračima da postave sopstveno privatno okruženje (odnosno, mrežu), koje mogu da pošalju svojim prijateljima.

Za kraj, probaj da se i ti uključiš

Reci svom djetetu da ti priča o igricama koje voli i razlozima zbog kojih ih voli, a onda izaberi neku da igraš sa njim (pitaj ga da te nauči – to će sigurno obožavati) ili ga gledaj kako igra. Razgovaraj često sa djetetom o ljudima sa kojima igra igrice, ispitaj koji su drugari u pitanju i ukoliko vodi razgovore sa nepoznatim ljudima, neka ti ih prepriča. 

Osim toga, računar ili bilo koji drugi uređaj na kojem tvoje dijete igra igrice nemoj čuvati u nekoj odvojenoj sobi sa zatvorenim vratima, nego u dnevnoj sobi ili nekojdrugoj prometnoj prostoriji, gdje ti ili neko drugi od ukućana može povremeno ispratiti situaciju. I najzad, provjeri svaku igricu koju tvoje dijete tvoje želi da igra prije nego mu to dozvoliš, upoznaj se sa tipom igrice, koliko je popularna, je li nešto što igraju svi njegovi vršnjaci (ovdje se spremi da malo progledaš kroz prste), je li nešto što nije bezbjedno i ima li mogućnost roditeljske kontrole.

Zapamti, dijete nećeš zaštititi time što ćeš mu jednostavno zabraniti nešto što ne razumiješ. To ćeš uraditi samo ako mu pažljivo objasniš i prednosti i rizike, ali tek nakon što se potrudiš da i ti malo zaviriš u njegov svijet i istražiš šta je to tu tako magično i vrijedno tolikog vremena za računarom. 


Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn, koja godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Na portalu www.stemedukacija.me koji je pokrenula kompanija doMEn dostupan je za preuzimanje besplatan vodič na temu “Bezbjednost djece na inernetu i društvenim mrežama”, a od 28. oktobra biće dostupan za preuzimanje i priručnik “Kako da napraviš svoje prve STEM korake”, namijenjen osnovcima i srednjoškolcima.
Portal Analitika