Region

Sa više od 300 putnika

Srbija na granici s Hrvatskom blokirala autobuse s Kosova

Srpske vlasti na granici s Hrvatskom, na prelazu Batrovci, od ponoći blokiraju najmanje četiri autobusa s kosovskim registracijama i putnicima s Kosova, kazao je danas kosovski zvaničnik.

Ilustracija Foto: Pixsell/Davor Javorovic
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Sekretar kosovske Kancelarije za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli izjavio je da ta blokada na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE). 

"Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje"

"Blokiranje više od 300 građana, držanje pasoša i putnih isprava, flagrantno je kršenje ne samo Briselskih sporazuma već i univerzalnih ljudskih prava garanih svim međunarodnim konvencijama. Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje 'da je to naređenje iz Beograda'", objavio je Haxholli na Facebooku.

On je najavio i da će otići do graničnog prelaza Srbije i Hrvatske kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze državljani Kosova. Srpski MUP na upit Hine nije mogao potvrditi ni demantovati informaciju o blokiranju autobusa u kojima su kosovski državljani.

Kosovski MUP: Nemojte da prolazite teritorijom Srbije

Kosovski MUP i ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova te ministarstvo unutrašnjih poslova apelovali su danas da "građani koji putuju ne prolaze teritorijom Srbije" jer su noćas na granici Srbije i Hrvatske zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 građana, objavio je kosovski RTK.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhapsile zbog sumnje da su počinili ratne zločine, podsjeća RSE.

Portal Analitika