Sci/Tech

Treći put ove godine

Spotify otpušta 1.500 zaposlenih

Spotify se pridružio nizu tehnoloških kompanija koje će otpustiti veći broj zaposlenih u svrhu smanjenja troškova.

Spotify otpušta 1.500 zaposlenih Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Suosnivač i direktor švedske audio streaming platforme Spotify, Daniel Ek, rekao je da će kompanija otpustiti oko 17 posto svoje radne snage. Brzi proračun govori da će oko 1.500 ljudi ostati bez posla od ukupno 9.241 zaposlenih širom svijeta.

Ovo je treći put da Spotify otpušta zaposlene i pored povećanja cijena za Premium pretplatničku uslugu. U januaru je bez posla ostalo 600 ljudi, dok je u julu iz odjeljenja Podcast otpušteno još 200.

Ek je kazao da se razgovaralo o manjim redukcijama za 2024. i 2025. godinu, no razlika između finansijskih ciljeva i trenutnih operativnih troškova je ipak rezultirala ovakvom odlukom.

Broj zaposlenih Spotifyja se "znatno" povećao 2020. i 2021. godine, odnosno gotovo je udvostručen u namjeri da se poboljšaju sadržaj, marketing i "nove vertikale". Nakon toga su 2022. i 2023. godina bile produktivnije, no Spotify nije postao efikasniji te su Ek i kompanija primorani na drastične mjere.

Svaki otpušteni zaposleni će dobiti otpremninu u visini otprilike pet mjesečnih plata. Zdravstvena zaštita će biti osigurana u tom periodu, a svi će moći pronaći novo radno mjesto nakon dva mjeseca.

Ek tvrdi da će ove mjere pomoći Spotifyju da ima "fokusiraniji pristup".

Portal Analitika