Baština

Biseri crnogorske kulturne baštine

SPC prepravlja i ono što je već prepravila: Manastir Ćelija Piperska

Na ovom kulturnom dobru zabilježene su mnogobrojne prepravke i dogradnje koje su danas „uznapredovale“. Naime, SPC je početkom dvadesetih, očigledno nezadovoljna količinom prepravki ušla u – prepravku prepravki, naravno, bez dozvola institucija 

SPC prepravlja i ono što je već prepravila: Manastir Ćelija Piperska Foto: PA
Ivan KERN
Ivan KERNAutor
Portal AnalitikaIzvor

Kako izgleda kada se na crnogorskom zaštićenom kulturnom dobru dozida kula sa zvonikom i velika kapija “po ugledu na Hilandar” možemo vidjeti na primjeru manastira Ćelija Piperska. 

Ovi i još mnogi drugi nelegalni radovi izvedeni su od strane SPC na sakralnom objektu koji je zakonom zaštićeno kulturno dobro i to od 1950. Nelegalni radovi vrše se i danas. SPC uporno pokušava da negira odgovornost za ovo, blago rečeno, bahato ponašanje prema crnogorskoj kulturnoj baštini. 

Manastir Ćelija Piperska, sa crkvom posvećenom Rođenju Bogorodice nalazi se u Piperima, iznad sela Gornji Crnci. U literaturi se može pročitati da je ktitor manastira Ćelije Piperske Sv. Stefan Piperski koji je 1730. proglašen za sveca i čije se mošti čuvaju u manastirskoj crkvi. 

Prvobitno je Stefan Piperski 1637. sagradio malu crkvu - ćeliju, po kojoj je manastir kasnije dobio ime. Vremenom, manastir se dograđivao i širio, tako da se u dužem periodu formirao njegov današnji izgled. Priprata je dozidana 1815, o čemu govori natpis iznad ulaznih vrata. Iz natpisa se saznaje da su zvonik i kube kao i dio konaka podignuti 1823. Manastir je obnavljan i 1889. 

Crkva Rođenja Bogorodice je građevina krstoobrazne osnove sa polukružnom apsidom, kupolom i bočnim pijevnicama. Uz zapadni zid naknadno je dozidana nešto šira priprata. Na presjeku glavnog broda i transepta uzdiže se kupola okruglog tambura, koja direktno izrasta iz krova. Na zapadnom zidu podignut je zvonik na preslicu sa dva otvora za zvona. Pored glavnog portala do koga se dolazi preko tri stepenika, crkva ima i bočni ulaz, na sjevernoj strani.

Crkva je zidana od nepravilno složenog pritesanog kamena što joj daje rustičan izgled. U crkvi se, u srednjem traveju, uz južni zid, nalazi ćivot sa moštima Sv. Stefana Piperskog. Ikonostas u crkvi je posve nov, rad monahinja iz samog manastira.

Manastirski kompleks, osim crkve, sačinjavaju i zgrade konaka. Čitav kompleks opasan je danas visokim kamenim zidom. Poslije zemljotresa 1979. pokrenuta je njegova obnova.

Konzerviran je i ćivot Sv. Stefana Piperskog, maja 1999. godine. Ćivot, eksponat od prvorazrednog značaja, pronađen je u crkvi tokom sanacionih radova 1988, a tada je zapisano od strane komisije iz Muzeja Podgorice da u crkvi postoji nekoliko krstova od srebra, izrađenih fligranski, sa kraja 19. vijeka i jedan manji fond štampanih knjiga. 

mcp4

Ćivot je konzerviran u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture na Cetinju. Veoma je lijepo oslikan floralnim ornamentima i ukrašen dubokim duborezom sa pozlatom. 

Poklopac je sa unutrašnje strane oslikan predstavom Sv. Stefana Piperskog, a po desnom obodu poklopca sačuvan je tekst: „…Sv.Stefan je bio od plemena Nikšića sela Župe. Njegovi roditelji blagočestivi i ubogim u molitvi…otac njegov Radoje imenom i mati Aćima. Predstavi se ljeta Gospodnjeg 1697 u manastiru Ćelije u Pipere, blizu sela Crnci…pop Simeon ikonopisac”. Pop Simeon Lazović iz Bijeloga Polja je izradio ovaj ćivot najvjerovatnije u posljednjoj deceniji 18. vijeka, kada se ispunjavao i vijek od svetiteljeve smrti. 

Na ovom kulturnom dobru do skoro su bile zabilježene mnogobrojne prepravke i dogradnje koje su danas „uznapredovale“. Naime, SPC je početkom dvadesetih, očigledno nezadovoljna količinom prepravki na ovom zakonom zaštićenom crnogorskom kulturnom dobru ušla u – prepravku prepravki, naravno bez dozvola institucija zaduženih za čuvanje istih. 

mcp5

Prvobitne prepravke od kojih navodimo samo neke tako su dobile i „novi sloj“. Pored toga što je ranije na ulazu u manastirski kompleks bila formirana kula-zvonara, dok su cijelom dužinom ogradnog zida podignuti pomoćni objekti, znane i neznane namjene, sada je dio zida bio rušen da bi se podigla nova garaža. 

Danas je skoro cijelo dvorište popločano novim kamenim pločama, na konacima na zapadnoj i južnoj strani na betonskim stubovima imamo dozidan novi trijem, betonsko stepenište obloženo mermernim pločama.

Razvodne table, klima uređaji razne nadstrešnice danas su sastavni dio ovog kulturnog dobra. Ali izgleda da i to nije sve, i ovdje je izgleda SPC započela oslikavanje fresaka, gdje ih nije bilo, bez konsultacija sa službama zaduženim za brigu i čuvanje kulturnih dobara.

mcp6

Tako da je krajem prošle godine javnost saznala da je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve kažnjena sa 4.000 eura zbog nelegalnih radova na Manastiru Ćelija Piperska, dok je mitropolitu Joanikiju, kao odgovornom licu u Mitropoliji, napisana kazna od 600 eura.

Kako je tada saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, obrazloženo je da su prekršajni nalozi izdati 16. decembra zbog „sprovođenja konzervatorskih mjera na kulturnom dobru bez prijave radova Upravi za zaštitu kulturnih dobra i zbog neobezbjeđivanja konzervatorskog nadzora, u skladu sa članom 138, stav 1, tačka 6 Zakona o zaštiti kulturnih dobara“.

mcp7

Ali, kao i mnogo puta do sada SPC je nastavila da odbija bilo kakvu odgovornost za ove najnovije radove. 

“Prilikom potpisivanja prekršajnih naloga, subjekat nadzora je odbio da prihvati odgovornost, što je konstatovano zapisnikom, te će isti podnijeti zahtjev za sudsko odlučivanje sudu za prekršaje”, kazali su tada iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

mcp8

Znači SPC – odbija odgovornost za izvršene radove. Najnoviji radovi izgledaju ovako - na sjevernoj strani manastira srušili su kameni ogradni zid, zatim dogradili konak izvan granica kompleksa, a potom su u prizemnom dijelu sagradili tri garaže. Iznad garaža, formirana je velika terasa sa metalnom konstrukcijom. Uz to, veći dio prvobitnog zemljanog prostora ispred manastira je ili popločan ili asfaltiran, što je dovelo do stvaranja saobraćajnice do samih ulaza u garaže.

mcp9

U unutrašnjosti objekta, uz novopodignuti zid, sazidali su prodavnicu crkvenih predmeta, a započeli su i oslikavanje freski u manastirskoj crkvi. Sve ove intervencije na kulturnom dobru urađene su bez dozvole UZKD, tačnije bez konzervatorskih uslova i konzervatorskog projekta. 

Na fotografijama se možete uvjeriti koliki je bio višedecenijski obim radova za koje SPC jednostavno – odbija odgovornost.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Passsion9_neregistrovani
22.10.2023. 05:07

Pa tko nam je kriv. Oni bar neshto i urade, a mi ne radimo nishta, pa se bunimo. mi smo samo sposobni da krademo i otimamao, dok NE CIJENIMO SVOJE. Chetnici su to VRLO DOBRO SFATILI, pa su to i URADILI. Oteli su ti TVOJE u TVOME i PRISVOJILI u TVOME, i PROGLASILI ga NJEGOVIM! CRNOGORCI: Shto se BUNITE?

1
0
R Ringiis
30.09.2023. 18:31

More im se oni su oslobodioci CG Tito je bio zakon znao je dje im je mjesto

15
1
L Luka_neregistrovani
30.09.2023. 18:03

Kad ovoj sekti zabrane ovakve radove neka dodju da meni ruše kuću na djedovoj imovini.Ima li parohiiski dom na Žabljaku sve dozvole za gradnju.

14
0
N Nency_neregistrovani
30.09.2023. 14:46

Dako im se jednog dana zvono sruči na glavu,zaslužili su!Ološ okupatorska,a mi mirno posmatramo😏

15
0
V Veljisrb_neregistrovani
30.09.2023. 13:11

Aco Dj.je finansirao obnovu.

11
0
B Bogu_zahvalan_neregistrovani
01.10.2023. 00:19

@Veljisrb_neregistrovani Napasao se na bogatim pašnjacima crnogorskim pa posto je prekeklo visak bogu da daruje.

0
0
b bbmx_neregistrovani
30.09.2023. 11:57

to ih je naučio DPS nije to od juče

6
6
d drobnjak_neregistrovani
30.09.2023. 07:23

Sve im je dozvoljeno ne poštuju zakon niti za to odgovaraju. 👹

21
0