Politika

SPC je glavni instrument negiranja Crne Gore

Izvor

 Predsjednica Helsinškog komiteta za zaštitu ljudskih prava Srbije, Sonja Biserko ocijenila je u razgovoru za Portal Analitika da su slučaj mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija Radovića i zatezanje zvaničnog Beograda da izruči Veselina Vukotića Podgorici, pokazatelji odnosa negiranja koji Srbija ima prema državi Crnoj Gori.

 - Crnogorska država je, u oba slučaja, iznijela principijelan stav - sada samo treba istrajati.Vjerovatno će i rješavanje oba slučaja potrajati, ali u svakom slučaju.bilo bi važno da se Vukotić isporuči i da mitropolit Amfilohije shvati da mu ne može biti dozvoljeno da kaže što god hoće. Mitropolit mora da konačno shvati da se nalazi u pravnom sistemu Crne Gore; da i za njega važe pravne norme i standardi, kazala je Biserko za Portal Analitika.

 241biserkov2Dobra reakcija države: Upitana da za Portal Analitika ocijeni najavu prekršajne prijave protiv mitroplita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija zbog govora mržnje, Biserko je istakla de je u pitanju ispravan stav crnogorskih pravosudnih organa.

 - Crnogorska država je konačno počela da reaguje na adekvatan način, s obzirom na to da Srpska pravoslavna crkva u u Crnoj Gori nije, na žalost, prestajala sa svojim provokacijama i negiranjem crnogorske države, kazala je Biserko, dodajući da - nakon što je Crna Gora postala kandidat za članstvo u EU i NATO - samostalnost crnogorske države definitivno konsolidovana, ali da negiranje države Crne Gore od jednog dijela srpske javnosti  i srpske političke elite još nije prestalo.

- SPC je glavni instrument negiranja Crne Gore i mislim da je u redu što je država Crna Gora tako postupila, stavljajući prekršajnom prijavom protiv mitropolita Amfilohija kletve u jedan pravni odsjek koji je legitiman i kojim se stvari stavljaju u jedan potpuno drugačiji društveni kontekst. Sve države regiona su se obavezale, svojim ustavima  i zakonima, da djeluju protiv govora mržnje. Prema tome, svakog treba pravno tretirati  i to je način da se govorima mržnje konačno stane na put, kaže za Portal Analitika ugledna srpska antiratna aktivistkinja.

 Biserko je ocijenila da podnošenje prijava za govor mržnje treba da postane praksa u regionu protiv svakog ko se lati da na neprimjeren i uvredljiv način iznosi svoje provokacije i tretira drugu stranu.

 Govor mržnje nije verbalni delikt: Predsjednica Helsinškog komiteta Srbije smatra da se u Amfilohijevom slučaju ne radi o verbalnom deliktu, kako su to i ocijenili pojedini crnogorski političari kao i prosrpska javnost u Crnoj Gori, navodeći da je cilj takvih stavova da se diskvalifikuje prijava protiv mitropolita SPC.

 - Verbalni delikt je pravni izraz koji je preuzet iz bivše SFRJ. U pitanju je čuveni član Krivičnog zakonika po kome su mnogi osuđivani, ali u Amfilohijevom slučaju se radi nečemu drugom – o o govoru mržnje, kazala je Biserko, podsjećajući  da se lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju između ostalog sudi u Hagu upravo i zbog govora mržnje.

 - Pričom o verbalnom deliktu pojedini političari hoće da minimiziraju to djelo i da se govor mržnje stavi u kontekst slobode govora i izražavanja. Međutim, to ne može biti sloboda govora jer je u pitanju konstantno huškanje i omalovažavanje. U pitanju je namjera da se diskvalifikuje prekršajna prijava za govor mržnje Amfilohija Radovića, zbog najava o rušenju male crkve na Rumiji, rekla je Biserko.

 241biserkogl1SPC ne plaća poreze ni u Srbiji : Komenatarišući činjenicu da se srpska crkva u Crnoj Gori bavi biznisom, da posjeduje hotele, turističke organizacije, duhovne centre i da ne izmiruje svoje obaveze prema državi u smislu plaćanja poreza, Biserko je kazala da se SPC slično ponaša u Srbiji.

 - SPC je dobila jedan medijski javni prostor koji prevazilazi ono što joj stvarno pripada. Očigledno je da se SPC većim dijelom uključila u biznis, a manjim u vjerske poslove, što bi trebalo da bude njen prvenstveni posao i mandat, ističe Biserko, napominjući da – iako crkva generalno uživa povjerenje – građani imaju puno primjedbi na lokalnom nivou, na ponašanje u svakodnevnom životu. “Kada pogledate razmišljanja na lokalnom nivou, ljudi imaju velke primjedbe na račun ponašanja i aroganciju određenih sveštenika, kaže Biserko ističući da je to ključna primjedba za lidere gotovo svih vjerskih zajednica u regionu nakon ovih ratova.

 Degradacija vlastitih sporazuma: Komentarišući zatezanje Srbije da izruči Veselina Vukotića Crnoj Gori, osuđenog na dvadesetogodišnju robiju za ubistvo, Biserko je kazala da je u pitanju  omalovažavanje vlastitih sporazuma, ističući da je u saznanju da u Srbiji kruži pismo koje će biti upućeno predsjedniku Borisu Tadiću u kojem se traži da se izručenje Vukotića što prije desi.

 Ugledna predstavnica NVO sektora iz Srbije nije mogla da precizira da li bi Vukotić mogao da bude iskorišćen od strane tajnih Srbije za neke druge stvari uperene protiv Crne Gore.

 - Vukotić je pušten od strane suda u Novom Sadu kao što su nekad pustili i Dejana Milenkovića Bagzija umiješanog u atentat na premijera Zorana Đinđića. Sad je pitanje: ko sve iza toga stoji jer nisam do kraja upućena. „Slučaj Vukotić” ne ugrožava samo Srbiju  već i region kada se na sloodu puštaju takvi ljudi, osuđenici za teška krivična djela. Vukotić je čovjek koji zna dosta toga. Veoma bi bilo važno da se on isporuči Crnoj Gori, jer već postoji presuda protiv njega, zaključila je u razgovoru za Portal Analitika Sonja Biserko predsjednica Helsinškog komiteta za zaštitu ljudskih prava Srbije.

 

Nenad ZEČEVIĆ

Portal Analitika