Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Spajić: Do kraja godine prosječna zarada 1.000 eura; Crna Gora će glasati za Rezoluciju; Vukićević: To je odluka protiv srpskog naroda

Pitanja i odgovori premijera često bili u sjenci rasprava poslanika

Spajić: Do kraja godine prosječna zarada 1.000 eura; Crna Gora će glasati za Rezoluciju; Vukićević: To je odluka protiv srpskog naroda

Crna Gora glasaće za Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, ali neće odustati od amandmana, a prosječna plata do kraja godine biće 1.000 eura. To su neke od ključnih poruka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa današnjeg premijerskog sata u Skupštini.

Spajić: Do kraja godine prosječna zarada 1.000 eura; Crna Gora će glasati za Rezoluciju; Vukićević: To je odluka protiv srpskog naroda Foto: SCG
Portal AnalitikaIzvor

Sama sjednica počela je diskusijom o više tema koje nijesu bile na dnevnom redu, nakon čega su uslijedila i pitanja poslanika.

Na početku premijerskog sata, Dragana Vučević (PES) pitala je premijera Milojka Spajića da li će se ispoštovali najavljeni rokovi za početak radova na dionici autoputa Mateševo – Andrijevica.

"Idemo brže nego što smo predvidjeli. Imamo 90 miliona u budžetu za autoput, računamo da će gradnja početi ranije nego što se računalo", kazao je on.

Milović: Katniću je nuđeno sve, odbio je, ako mu se nešto desi - to je njegova odgovornost; Huter: On ne štrajkuje jer mu prokišnjava ćelija
8
Milović: Katniću je nuđeno sve, odbio je, ako mu se nešto…
09.05.2024 13:15

Iz klupa Građanskog pokreta URA tada se čulo "paf-paf".

"A vi ste uradili nula koraka za godinu i po. Mi smo napravili sedam koraka", odgovorio im je on.

Živković: Možete li vi uopšte da ostanete na vanjskopolitičkom kursu?

Danijel Živković (DPS) govorio je o vanjskoj politici, ističući kako je Spajićeva Vlada sastavljena isključivo od političkih snaga koje nijesu glasale za članstvo u NATO.

"Postavlja se pitanje imate li vi većinu među partnerima da zadržite Crnu Goru na postojećem vanjskopolitičkom kursu", poručio je on.

Kazao je kako iz dijela većine postoje mnogo drugačiji stavovi.

"Od strane ove većine imamo drugačije stavove - jedno je članstvo Kosova u SE, drugo je Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Ako čujemo da postoji oštro protivljenje, pitanje je imate li vi uopšte većinu da ostanete na vanjskopolitičkom kursu koji je postavila vlast DPS-a", upitao je.

Spajić: Odnosi sa Srbijom bili su užasni, a za vanjsku politiku od 2014 - kapa dolje

Spajić je na to odgovorio kako je od 2014. godine svaka vlada bila na fonu stopostotne usklađenosti sa evropskom vanjskom, odbrambenom i bezbjednosnom politikom.

"Kapa dolje svim tim vladama. Ja sam to i u Briselu rekao. Ali do 2020, a možda i poslije, pogrešna je bila regionalna politika. Vama kada se kaže dobrosusjedski odnosi - u vašim glavama je samo BiH i Kosovo, ali imali ste užasne odnose sa Srbijom. Naravno, ne mijenjmo našu politiku i prema Sreberenici i Kosovu, ali ne želimo da bodemo prstom u oko nikoga. Želimo dobre odnose i sa Kosovom, ali i sa Srbijom", dodao je.

Govorio je i o koaliciji "Za budućnost Crne Gore".

"Vjerujem da politički predstavnici koalicije ZBCG neće biti oponenti deklarisanim ciljevima, jer su ih i sami potpisali", naglasio je Spajić.

Živković: Kakav će biti stav Vlade u GS UN povodom Rezolucije?

Živković mu je kazao kako je i on deklarativno "stopostotno usaglašen sa politikom DPS-a". No, kazao je kako Spajić u većini ima partije koje smatraju da je Kosovo "lažna država".

"Recite kakav će biti stav Vlade povodom Rezolucije o genocidu u Srebrenici? Jer, upozorili su vas da ćete, glasajući za, zabiti nož u leđa Srbiji, da će to biti antirspska Vlada", poručio je Živković.

Mandić: Vlada da ukalkuliše da smo protiv nametanja kolektivne odgovornosti srpskom narodu

Odgovorio je na to Andrija Mandić.

"Mi nijesmo u Vladi. Oni znaju naš stav, ali mi nijesmo u Vladi. Ona i njeni ministri treba da donesu odluku. Ali treba i da ukalkulišu da koalicija ZBCG ne podržava odluku kojom bi željela da nametne kolektivnu odgovornost srpskom narodu", kazao je Mandić.

Rekao je kako će se Vlada sjutra izjasniti o glasanju povodom Rezolucije, te da očekuje od SNP-a da bude protiv.

Živković: Vi dajete podršku Spajiću da glasa za akt koji ste proglasili antisrpskim

Živković mu je odgovorio da upravo ZBCG, sa podrškom svojih poslanika, stoji iza Vlade koja bi mogla glasati za Rezoluciju koju oni proglašavaju antisrpskom.

"Da se ne glasa za rezoluciju koju ste vi proglasili antisrpskom, vi ste to postavili kao okvir. I nije DPS pokrenuo to pitanje, nego Njemačka, uostalom tamo je bio Spajić pa se nadam da je to o nacionalizmu raspravio sa gospodinom Olafom Šolcom. Dakle, vi dajete podršku Spajiću da glasa za Rezoluciju koju Vi nazivate antisrpskom", rekao je on Mandiću.

Kaluđerović: Mi iz SNP smo poručili kako Vlada treba da glasa

Slađana Kaluđerović (SNP) kazala je da oni neće podržati Rezoluciju.

"Mi smo javno rekli kako treba Vlada da se izjasni", kazala je ona.

Boris Mugoša (SD) protestovao je zbog toga što Mandić u kontinuitetu zloupotrebljava poziciju predsjednika tako što učestvuje u diskusijama bez javljanja za riječ, komentariše i dobacuje.

Đurović: Šta je sa arbitražom koju je pokrenuo katarski investitor?

Nakon toga je Dejan Đurović (ZBCG) pitao Spajića kolika je vrijednost odštetnog zahtjeva koji se tiče arbitraže koju je protiv Crne Gore pokrenuo kuvajtski investitor koji je trebalo da gradi kompleks "Montrose" na Luštici..

"Kolika je vrijednost odštetnog zahtjeva i šta je njihovo obrazloženje za pokretanje arbitražnog postupka? Da li ima propusta države u ovom slučaju i očekujete li da ishod arbitraže bude u korist države? Kada je pokrenut arbitražni postupak i šta su od obaveza predviđenih projektom Vlada i Opština Herceg Novi ispunile? Da li se nameće zaključak da je iza ovog neuspješnog projekta bilo zakulisnih radnji povezanih sa tadašnjom vlašću", kazao je on.

Spajić: Ne možemo predvidjeti vrijednost, traže i izgubljenu dobit

Spajić je rekao kako im je u februaru stigao odštetni zahtjev, jer su prekršene odredbe iz ugovora koji je 2009. ispred Vlade potpisao Igor Lukšić.

"Arbitraža je pokrenuta zbog kršenja obaveza od strane Vlade, među kojima je bila i izgradnja infrastrukture do lokacije. Na sjednici Vlade iz septembra 2022, dogovoreno je da se formira operativni tim koji bi se bavio rješavanjem otvorenih pitanja iz ugovora, kako bi investicija bila nastavljena. No, do dogovora nije došlo. Zato je izvjesno bilo pokretanje arbitraže. U ovom momentu ne možemo predvidjeti vrijednost odštetnog zahtjeva, pošto suprotna strana traži i izgubljenu dobit", istakao je on.

Ibrahimović: Hoće li Crna Gora glasati za Rezoluciju?

Ervin Ibrahimović (BS) pitao je Spajića da li će Crna Gora glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"Na tom ćemo pitanju vidjeti da li je ova Vlada evropska. A danas čujemo da je Rezolucija usmjerena na jedan narod da ga proglasi genocidnim. Vrlo sam ozbiljno čitao Rezoluciju i to se nigdje ne pominje i osuđujem takve manipulacije", kazao je on.

Spajić: Crna Gora će glasati za Rezoluciju o Srebrenici

Spajić je kazao da će Crna Gora glasati "za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine".

"(Glasaćemo) Upravo i za ovu Rezoluciju koju imamo ispred nas, o Srebrenici, glasaćemo za... Naš cilj je da Crna Gora bude pomiritelj", dodao je.

Ibrahimović: Budimo kosponzori, odbacite amandmane

Ibrahimović ga je potom pozvao da Crna Gora bude kosponzor.

"I odbacite ova dva amandmana", dodao je.

Spajić: Nećemo povući amandmane, svi su ih podržali

Spajić je kazao da neće povlačiti amandmane.

"Imali smo propagandu da će neki narod Rezolucijom biti obilježen kao genocidan. Neko nije ni pročitao Rezoluciju i može misliti da je to tačno. Zašto bi nekome smetali ti amandmani? Oni kažu da nijedan narod nije genocidan. Svi su ih podržali. Svi naši partneri su ih podržali. Niko ih nije nazvao problematičnim", naglasio je on.

Rekao je i da je BiH među onima koji su podržali amandmane.

Poručio je i da su amandmani fantastični i da mogu voditi ka tome da se Srbi i Bošnjaci pomire.

Ibrahimović: Ko vam je predložio amandmane - ne misli vam dobro

Ibrahimović smatra kako Spajić griješi.

"Onaj ko vam je predložio ova dva amandmana, nije vam mislio dobro. Nigdje ne piše da je neki narod genocidan, narodi ne mogu biti genocidni. I kakve veze ima ova Rezolucija sa Dejtonom i nezavisnošću Bosne i Hercegovine", upitao je on.

Rekao je da on nije čuo da su iz BiH podržali amandmane.

Mandić: Predložićemo Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Mandić je rekao da će poliički predstavnici srpskog naroda predložiti Skupštini da usvoji Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

"Mislim da ovaj parlament treba da osudi i jedan takav zločin", naglasio je.

Vuksanović: Za mene je Pavelić sramota, a za Vas Mladić i Karadžić heroji - to je razlika među nama

Adrian Vuksanović (HGI) kazao je kako je Jasenovac bio najveća sramota u istoriji hrvatskog naroda, koja je proistekla iz zločinačkog režima NDH.

"Ja ću jasno i glasno reći da su oni, koji su sproveli Jasenovac, zločinci. A vi ćete one koji su sproveli ono što podrazumijevamo pod Srebrenicom - proglasiti za heroje. Za mene je Ante Pavelić stid i sramota hrvatskog naroda, a za vas su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević heroji. To je razlika između mene i Vas", dodao je.

Mandić: Ne možete mi spočitavati da veličam srpske zločince

Mandić je na to kazao Vuksanoviću kako mu ne može spočitavati da veliča bilo kojeg Srbina koji je počinio ratne zločince.

"Ali ne prihvatam kolektivnu odgovornost srpskog naroda za ono što se desilo u Srebrenici, ili hrvatskog ili bošnjačkog naroda za Jasenovac", odgovorio mu je Mandić.

On je kazao kako su u Srebrenici ubijani ratni zarobljenici.

Vukićević: Još jedna odluka Vlade uperena protiv srpskog naroda

Po povratku poslaničkim pitanjima, Maja Vukićević (DNP) kazala je kako je danas saznala da će još jedna odluka Vlade biti uperena protiv srpskog naroda.

"Teško je da se skoncentrišem nakon ovoga. Srpski narod je dominantno dao doprinos promjeni vlasti 2020. godine. Mislim da nema potrebe da se po stoti put targetira srpski narod", kazala je.

Vukićević je zatim pitala Spajića ko opstruira objavljivanje podataka sa prošlogodišnjeg popisa.

Spajić: Objava podataka sa popisa mogla bi početi od ljeta

Spajić je naglasio da Vlada poštuje svaki narod jednako, pa i srpski, te da su zbog toga i dali amandane kako bi obesmislili spinove.

"Što se popisa tiče, gotov je unos podataka, u toku je obrada, trajaće dva-tri mjeseca i podaci bi trebalo da počnu da izlaze od ljeta. Sad imamo i komisiju za softver, mislim da ide sve po planu", istakao je Spajić.

Abazović: Važno je da vidimo ko se prodao zbog fotelje, prevarama nema kraja

Dritan Abazović (URA) kazao je kako "prevarama nema kraja" i da je važno vidjeti ko se "prodao zbog fotelje".

"Najveća prevara je ono sa američkom ambasadom i amandmanima. To govori o karakteru ove vlasti. Genocid se desio prije Dejtonskog sporazuma, Vi ne poznajete elementarne stvari. Druga prevara je vezana za autoput - rekli ste da će prvi ašov tamo da bude u septembru, a danas pominjete 2026", poručio je on Spajiću.

Potom je govorio o Do Kvonu - pitao je Spajića kada su imali kontakte, gdje i o čemu su razgovarali.

"S obzirom na to da ste vi imali komunikaciju sa njim i poslovne aktivnosti, kažite gdje, na kojoj adresi, u kojem ste aranžmanu bili sa njim i da li je tu bio posrednik jedan Vaš partner i da li znate kojim je vozilom ušao u Crnu Goru i sa kim se prvo ovdje sreo", upitao ga je.

Spajić Abazoviću pročitao odgovor bota sa ChatGPT-a

Spajić je kazao Abazoviću da ima "tik tok dječja pitanja".

Potom je rekao kako je ispunio obećanje sa prošlog premijerskog sata i na Abazovićevo je pitanje prvo pročitao odgovor bota sa ChatGPT-a, u kojem je stajalo kako je Do Kvon "duhoviti zabavljač" i da se sa njim u Beogradu "vjerovatno moglo razgovarati o umjetnosti", kazao je on.

Abazović zasuo Spajića nizom pitanja o Singapuru, crnoj 'škodi' koja je vozila Do Kvona...

Uslijedila je nova serija pitanja Abazovića.

"On je imao sastanke sa Do Kvonom u Beogradu u Topalovićevoj 4. Pitam ga sad je li bio zaposlen ili suvlasnik u firmi DAS Capital u Singapuru i kada je iz toga izašao. Pitam ga i da li poznaje čovjeka Sindži Kimuru. Pitam vas i da li je DAS Capital kupovao tokene Terra Luna, po kojoj cijeni i kako se cijena mijenjala. Pitam i imate li nekretninu u Singapuru i da li ste je imali. To su moja pitanja", kazao je on.

Pitao je i koga je prevezla crna 'škoda' i ko je od ministara iz ove Vlade imao kontakte sa ljudima koji su prevezli Do Kvona u Crnu Goru.

Spajić: Dosado jedna dosadna, razumijem komplekse i frustraciju

Spajić je Abazoviću odgovorio da je - dosadan.

"Dosado jedna dosadna, dajte da se vratimo onome što građanima odgovara. Nijesam imao nekretninu u Singapuru - i da sam imao, šta je problem? Šta ste Vi radili u životu, nijeste ništa stvorili, Vama su prve plate bile iz Skupštine. Razumijem Vaše komplekse i frustraciju", kazao je Spajić.

Dodao je da, za razliku od Abazovića, on nije nikad oštetio državu. Aludirao je na to da je Abazović sklopio ugovor sa sumnjivom kompanijom, vezano za lobiranje.

Abazović: Nijeste mi odgovorili ni na jedno pitanje

Abazović je kazao da Spajić vrijeđa ljude.

"Ništa mi nijeste odgovorili od onoga što sam Vas pitao. Ja sam Vam ostavio punu kasu. Protiv Vas je podnijeta krivična prijava prije sedam osam dana", dodao je.

Spajić će, dodao je, politički propasti zato što mu Vladu vode neznalice.

"Koju je to vrijednost za pola godine stvorila ova Vlada, navedite mi jedno novo radno mjesto koje je otvoreno", istakao je Abazović.

Mandić: Predlagao sam da budete u Vladi, ali Vi nijeste prihvatali ništa osim mjesta premijera

Abazović je Spajiću kazao i kako ga brani "predsjednik Skupštine, koji je zasjeo u fotelju i kojeg ne može skloniti bager".

Mandić se javio nakon toga i poručio Abazoviću da on nema pravo na taj način da se obraća bilo kome, jer je bio premijer u doba kada je njegova partija imala tri mandata.

"Zna Spajić da sam se zalagao da URA bude u Vladi. Ali Abazović ništa nije prihvatao ako ne bi bio predsjednika Vlade. Zar ne bi bilo nepiorodno da to budete sa samo tri mandata'', rekao je Mandić i dodao da mu je žao zbog ovih polemika", kazao mu je on.

Abazović: Vi šaltate BIL lica da umjesto jednih glasaju za druge - ja na to nijesam spreman

Abazović je odgovorio kako nikad nije bilo ovakvog "udvaranja između premijera i predsjednka Skupštine".

"Mi ne želimo u 44. Vladu. Ja navijam za rekonstrukciju i da vi uđete tamo. Ja sam jedini opozicionar koji kaže da navija za ulazak DF u Vladu. Jer, to otvara prostor za neke buduće procese, u kojima će ljudi da vide kako padaju maske - počev od Vaše. Da se vidi da je borba za srpstvo svedena na 2.500 eura"

"Ova vlast se ponaša kao onaj DPS Đukanovića, ne DPS Živkovića. Vaše kombinacije u Budvi i drugim mjestima, šaltanje ljudi i BIL lica da umjesto jednih glasaju za druge - ja na te kompromise nijesam spreman", dodao je.

Mandić: Vi ste zbog mjesta premijera ušli u kombinaciju sa DPS-om

Mandić mu je uzvratio da je on zbog mjesta premijera ušao u kombinaciju sa DPS-om.

"Da sam bio na Vašem mjestu i da sam ušao sa DPS-om, nikad Vas ne bih ništa prevario u odnosu na ono što smo dogovorili. Nijesam prevario ni Abazovića, ni Zdravka Krivokapića, niti ću Spajića", istakao je on.

Funkcija čelnika parlamenta, kazao je Mandić, važna je za srpski narod, da znaju da srpski političar može da pokriva drugu političku poziciju u državi.

Mugoša: Ovo je politički mazohizam, ne interesuju me vaše priče, neću da slušam ovo danas

Opet je reagovao Boris Mugoša, koji je kazao kako je sjednica pretvorena u politički mazohizam.

"Ja sam došao ovdje da postavim pitanje premijeru. Ne zanima me istorijski odnos DF-a i URA. Nemojte da me zamarate, neću da slušam o tim odnosima danas. Ovdje pratimo španske serije, ko koga voli, ko koga ne voli, ne interesuje me to", kazao je Mugoša.

Spajić: Do kraja godine će prosječna zarada biti 1.000 eura

On je potom postavio pitanje Spajiću, interesujući se da li će biti ispunjeno obećanje o povećanju zarada za 25 odsto svim zaposlenima u privatnom i javnom sektoru.

Na to je Spajić rekao da će do kraja ove godine prosječna zarada u Crnoj Gori biti 1.000 eura.

Portal Analitika