Politika

Odluka Vlade na telefonskoj sjednici

Smijenjeni direktorica Ispitnog centra i Upravni odbor

Direktorica Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade, potvrđeno je nezvanično portalu Pobjeda.

Smijenjeni direktorica Ispitnog centra i Upravni odbor Foto: Vlada CG
PobjedaIzvor

Takođe, smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra koji predvodi Valentina Radulović, nakon što je više stotina maturanata dobilo nula bodova na ispitu iz maternjeg jezika.

Grupa maturanata je u petak sa roditeljima protestovala ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete negodujući što nijesu položili ispite iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Njih 533 dobilo je nula bodova zbog navodnog prepisivanja, a među njima su i lučaši i đaci generacije.

Ministarstvo prosvjete je nakon toga preporučilo Ispitnom centru Crne Gore da komisija za ocjenjivanje testova iz maternjeg jezika za maturante ponovo vrednuje testove.

To je Ministarstvo saopštilo nakon sastanka sa predstavnicima roditelja. Na sastanku je bila i profesorica Slađana Knežević koja je i predstavnica roditelja sa Žabljaka i rekla je Pobjedi da im je ministar Miomir Vojinović kazao da će biti formirana nova komisija koja će da pregleda testove.

Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita saopštila je juče da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove, te predlaže ponovno polaganje u vanrednom junskom roku. Navode da su se dva puta obraćali imejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije, tražeći odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, ali da ih do kraja ocjenjivanja nijesu dobili.

Knežević je jutros kazala da sa sigurnošću može da tvrdi da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna.

Dok Slobodan Savović ispred Ministarstva prosvjete tvrdi da se vanredni ispit ne može organizovati, te da komisija treba da vrednuje testove koji su dobili nula bodova, Olivera Leković iz NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore kaže da komisije ništa nijesu objavile na svoju ruku, te da na novom testiranju đaci treba da pokažu koliko znaju.


Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Karadag
05.06.2023. 21:57

ovo je slika braticke i njenih direktora

0
0
R Rukfaš_neregistrovani
05.06.2023. 14:03

Valentina Radulović, do 30. avgusta DPS-ovka do kosti. SVE što je mogla da uzme od DPS-a je uzela. Bila na funkcijama, imala uticaj, poslanica, odbornica... cio vijek. A onda... više nije. Kudravi lažov daje više. Dok se ne oslobodi ovakvih DPS-ovaca, nema spasa DPS-u.

5
0
N Nina_neregistrovani
05.06.2023. 12:10

Možda bi najbolje bilo da Dritan pregleda testove i da riješi problem

10
0
G Gubljenje_vremena_neregistrovani
05.06.2023. 11:54

Ne zamarajte djecu glupostima, vec ih spremajte za zivot i posao... Spasice ih eseji o kojekavim glupostima i pitanja o lirskim subjektima i metaforama! Da mogu da filozofiraju dok rade za minimalce i bave se politikom svakog dana!

8
2
m milica_neregistrovani
05.06.2023. 11:38

Slika obrazovnog sistema su ove nule. Iako sigurno ođe ima i dobrih đaka koji su se polakomili na urađen test, većina ih je koji baš ne znaju ništa. Sa njima se od ranije slabo radi, ne unose se i ne objašnjava se suština da se uči radi sticanja znanja, a ne radi lažnih Luča i nezarađenih petica. Iz obrazovnog sistema izlaze ljudi koji ne znaju padeže, to vidite od ovih koji se javno eksponiraju. Ministri ne ubodu bez 4 padeža, a opšte obrazovanje im je na nivou polaznika sedmog razreda osnovne škole. Novinari naopako akcentuju,"ovaj, onaj, aaaa...znači...".. do Predjesnika koji sebe zove predsednikom.... Ipak đeci treba omogućiti da u razumnom roku polažu i pokažu ko zna, a ko je prepisivao. Idu upisi i svakako im treba dati šansu. Ovo će svima biti opomena da se nešto mora mijenjati iz korijena. UVESTI ZNANJE!!! UKINUTI KUPLJENE DIPLOME, KONTROLISATI UČITELJE, NASTAVNIKE, PROFESORE...Oni su glavni krivci ođe.

15
1
O Ognjište_neregistrovani
05.06.2023. 10:45

Neka su smijenjeni vala! Ni da se za Oksford polaže pa prosti jadi. O jadu su sve đake zabavili i na takmičenja naročito iz stranih jezika.

1
31
p podgorica_neregistrovani
05.06.2023. 10:45

Kadar DPSa Hahahaaaa

3
27
P Plagijator_neregistrovani
05.06.2023. 10:49

@podgorica_neregistrovani Valjda su ovi iz bratickinog sinjela,poltronerija -preletacka!

16
0
P Pop_Đukan_neregistrovani
05.06.2023. 11:29

@podgorica_neregistrovani Neistina! Svetosavski kadar!

12
1
R Rukfaš_neregistrovani
05.06.2023. 14:05

@Pop_Đukan_neregistrovani Da... svetosavski od 30. avgusta. Potraži biografiju Valentine Šćepanović.

3
0