Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Šistek: Mračne snage koje danas napadaju FCJK planski nastoje uništiti sve što nosi crnogorski predznak

"Propagandistička strategija u suštini prilično infantilna, providna i primitivna"

Šistek: Mračne snage koje danas napadaju FCJK planski nastoje uništiti sve što nosi crnogorski predznak

“Prevarili su se ukoliko su povjerovali u vlastitu propagandu. Pravda i istina će pobjediti laž, otrov i mržnju”, poručio češki istoričar

Šistek: Mračne snage koje danas napadaju FCJK planski nastoje uništiti sve što nosi crnogorski predznak Foto: Pobjeda/M. Babović
Portal AnalitikaIzvor

“Najnoviji napad protiv FCJK, ovoga puta u obliku senzacionalističkoga i manipulativnoga teksta koji se pojavio na naslovnoj strani dnevnoga tabloida Vijesti (uz sliku torte ilegalno skinutu s interneta), predstavlja novi pokušaj diskreditacije ove mlade, uspješne, slobodarske i u svjetskoj akademskoj javnosti uvažene crnogorske obrazovne, istraživačke i izdavačke institucije”, ocijenio je ugledni češki istoričar antropolog i balkanolog, František Šistek.

Podsjeća da se tokom zadnje tri godine FCJK našao na meti slične kampanje već nekoliko puta. 

“Sinhronizovani kritičari i protivnici FCJK po pravilu nastupuju - nekad prikriveno, nekad sasvim otvoreno - s prosrpskih i proruskih političkih pozicija, s ciljem razgradnje crnogorske države i multikulturnoga suživota, s političkim programom koji je u totalnoj suprotnosti s evropskim vrijednostima i prozapadnom geopolitičkom orijentacijom Crne Gore”, ističe on.

Kapović o novom napadu na FCJK: Bijednim birokratskim spletkarenjem uništavaju jedinu vrijednu društveno-humanističku ustanovu u Crnoj Gori
4
Kapović o novom napadu na FCJK: Bijednim birokratskim…
02.10.2023 13:30
Grinberg: Napad na FCJK razočaranje za sve nas u široj slavističkoj struci
4
Grinberg: Napad na FCJK razočaranje za sve nas u široj…
01.10.2023 21:05

Dodaje da je njihova propagandistička strategija u suštini prilično infantilna, providna i primitivna. 

“S jedne strane, u javni prostor se u pogodnom trenutku izlije mješavina lažnih i manipulativnih informacija s ciljem osporavanja legitimiteta, zakonskoga utemeljenja, naučnoga i moralnoga integriteta ovoga fakulteta, njegova naučnoga kadra i studenata. S druge strane, uočljiva je strategija sistematske i dugogodišnje šutnje o aktivnostima i uspjesima FCJK, o dolascima svjetskih stručnjaka, političara i diplomata na taj fakultet, o naučnim konferencijama, zapaženim nastupima profesora FCJK na svjetskoj akademskoj pozornici, o brojnim knjigama koje imaju pozitivan odjek u svijetu i promocije po evropskim gradovima”, naglašava Šistek.

Mračne snage koje danas napadaju FCJK sasvim očito i planski nastoje razgraditi i uništiti sve što nosi crnogorski predznak i crnogorsko ime, obeshrabriti i zatrijeti svako ispoljavanje posebnoga i ponosnoga crnogorskoga identiteta.

“Ali prevarili su se ukoliko su povjerovali u vlastitu propagandu. Pravda i istina će pobjediti laž, otrov i mržnju”, zaključio je Šistek.


Portal Analitika