Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Kapović o novom napadu na FCJK: Bijednim birokratskim spletkarenjem uništavaju jedinu vrijednu društveno-humanističku ustanovu u Crnoj Gori

„Bizarno da se u zemlji koja se zove Crna Gora napada fakultet koji se bavi istoimenim jezikom i književnošću“

Kapović o novom napadu na FCJK: Bijednim birokratskim spletkarenjem uništavaju jedinu vrijednu društveno-humanističku ustanovu u Crnoj Gori

Hrvatski lingvista poručuje da oni kojima FCJK smeta probaju da ga prestignu u naučnom djelovanju. Ukazuje i da bi potencijalno zatvaranje FCJK-a za crnogorsku filologiju značilo praktički i njenu smrt 

Kapović o novom napadu na FCJK: Bijednim birokratskim spletkarenjem uništavaju jedinu vrijednu društveno-humanističku ustanovu u Crnoj Gori Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Nikola Boljević
Nikola BoljevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

„Gledajući iz perspektive inostranog filologa koji prati situaciju u Crnoj Gori, moram reći da je, uprkos shvatanju napetog političkog stanja, potpuno nevjerovatno da određene političke grupacije ponovo počinju s napadima na cetinjski FCJK“, poručio je cijenjeni hrvatski lingvista i profesor Sveučilišta u Zagrebu Mate Kapović.

Za Portal Analitika on je komentarisao najnoviji u nizu napada na Fakultet za crnogorski jezik i književnost, koji je ovoga puta plod propagandnog teksta koji je u subotu objavljen u dnevnom listu Vijesti.

„Jasno je da se nekome ne moraju svidjeti svi stavovi profesorâ FCJK, no oni na njih imaju apsolutno pravo, a svakodnevnu politiku ne bi trebalo miješati sa strukom. To jest, čak i ako se s nekim ne slažemo politički, trebalo bi se pokušati biti objektivan i odmjeren kad govorimo o stvarima struke“, naglašava Kapović. 

Pogotovo je, kako ističe, bizarno da se u zemlji koja se zove Crna Gora napada „najpoznatiji i najprepoznatljiviji fakultet koji se bavi istoimenim jezikom i književnošću“. 

„Ono što mogu, kao neko ko se, među ostalim, bavi slavistikom, a ponajviše južnom slavistikom, reći jeste to da je FCJK jedina visokoškolska i naučna ustanova u Crnoj Gori koja je prepoznatljiva izvan granicâ same Crne Gore. Sviđalo se to kome ili ne, osim FCJK-a vani, u inostranstvu, u Crnoj Gori, što se tiče filologije, ne postoji ama baš ništa“, kategoričan je Kapović. 

Poručuje i da to nije samo njegovo mišljenje već je to jednostavno činjenica. 

„Pitate li bilo koga u Hrvatskoj za crnogorsku slavistiku i filologiju, svi će znati za FCJK i Cetinje, a za druge eventualne fakultete će tek moći nagađati jer oni nemaju nikakve vidljivosti van Crne Gore, niti se, kad je riječ o jeziku, bave ičime što bi ikome izvan Crne Gore moglo biti zanimljivo ili, uostalom, prihvatljivo. To ne vrijedi samo za Hrvatsku nego i za praktički sve druge zemlje“, ukazuje Kapović. 

Međunarodni komitet za očuvanje i razvoj FCJK: Odbrana istine o fakultetu pred zlim namjerama Vijesti
1
Međunarodni komitet za očuvanje i razvoj FCJK: Odbrana…
02.10.2023 13:03
Grinberg: Napad na FCJK razočaranje za sve nas u široj slavističkoj struci
4
Grinberg: Napad na FCJK razočaranje za sve nas u široj…
01.10.2023 21:05

Podsjeća i na to FCJK ima više naučno vrlo aktivnih profesora koji predaju, dolaze i izlažu na skupovima, objavljuju radove i izdaju knjige. 

„Neopravdano napadani Adnan Čirgić, na primjer, ima iza sebe ogroman broj radova i knjigâ, kakvim se rijetko ko može pohvaliti, a jedna mu je knjiga, o crnogorskoj dijalektologiji, čak prevedena i na engleski, što nikako nije mala stvar, ni za njega ni za Crnu Goru“, ocjenjuje Kapović. 

Sagovornik Analitike ukazuje i da FCJK ima vrlo razvijenu izdavačku djelatnost i da je „objavio, preveo i reizdao golem broj vrlo vrijednih knjiga, koje se upotrebljavaju i izvan Crne Gore“. 

„FCJK takođe objavljuje i časopise, u koje radove šalju i filolozi iz inostrantva, a takođe je i vrlo aktivan u organiziovnju naučnih skupova. Upravo je veliki trud FCJK-a zaslužan za prepoznatost montenegristike u slavističkom svijetu i mogućnost uklapanja vrijedne građe i podataka s crnogorskoga područja u opšteslavistički bazen znanja“, podvlači Kapović. 

Zaista je, ističe on, neobično da to ikome u Crnoj Gori, bez obzira na političke stavove i nacionalnu opredijeljenost, može smetati. 

„Potencijalno zatvaranje FCJK-a bi za crnogorsku filologiju, ako je takva strahota uopšte zamisliva, značilo praktički i njenu smrt. To bi bio varvarski čin i rezultat najnižih političkih strasti nepojmljiv u civilizovanom svijetu“, kategoričan je sagovornik Analitike.

Ipak, kaže da je uvjeren da je tako nešto, uprkos besramnim napadima na FCJK, nemoguće. 

„Onima kojima iz bilo kojih razloga FCJK smeta, uputio bih na to da ih probaju prestići u naučnom djelovanju, ako mogu, umjesto da se bave bijednim birokratskim spletkarenjem, uništavajući tako praktički jedinu vrijednu društveno-humanističku ustanovu u Crnoj Gori“, zaključio je Kapović.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H HR_CG_neregistrovani
23.10.2023. 21:37

Prof.Mate K., standardno pošten i "potkovan" ! Samo, ne vidim nikakvu podršku Crnogoraca svojoj najvažnijoj SLOBODNOJ instituciji! Ispada da se više susjedi zalažu za CG nego sami Crnogorci ! Evo zašto: Npr., za opozicijski Radio 101, koji je trebao biti ugašen, dana 20.11.2006., izišlo je 120.000 ljudi na Trgu B.Jelačića. Cijeli dan ! U progarm su se uključili pjevači,glumci, humoristi, obični građani... Vraćao sam se sa sl.puta iz Italije i svi smo direktno otišli na Trg! Nismo doma ni pomislili ! I sad se sjećam koja je to 'fešta' bila!Jer, svaki glas, svaka ruka, svako lice je važno ! E to, to bih volio vidjeti kod vas, Crnogorci !

2
0
P Prije_svega_neregistrovani
02.10.2023. 17:17

Gospodo treba se suociti sa jednom cinjenicom. Crnogorci su anestezirani. Ne mogu napraviti jedan jedini protest ispred sjedista EU ili bilo gdje drugo. Politika ide linijom manjeg otpora. Ko ce vi pomoci ako ne mrdnete …

8
0
K Kantunal
23.10.2023. 22:22

@Prije_svega_neregistrovani , Upravo to!

1
0
S Sreten_V_neregistrovani
02.10.2023. 12:17

Hvala na podršci! Respect!

23
3
M Miro_neregistrovani
02.10.2023. 12:08

Postovanje prof. Kapovicu.

24
6
P Petar_neregistrovani
02.10.2023. 11:42

Svaka čast! Ne dozvolite da sitni politički marifetluci unište temelje montenegristike! Kao što oće sve što se crnogorskim misli, zove i piše!

29
4