Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Šimun - Santander: Briga o razvoju djece prioritet, UNICEF snažna podrška i istinski partner na tom putu

Šimun - Santander: Briga o razvoju djece prioritet, UNICEF snažna podrška i istinski partner na tom putu

Ministarstvo zdravlja će u vrhu prioriteta svojih politika imati brigu o djeci, njihovom zdravlju i razvoju od najranije dobi, a na tom putu ključni partner i podrška u sprovođenju biće UNICEF, čiji angažman u Crnoj Gori već tri decenije ima kontinuitet najvišeg kvaliteta, saopšteno je nakon sastankaministra zdravlja dr Vojislava Šimuna i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera. 

Šimun - Santander: Briga o razvoju djece prioritet, UNICEF snažna podrška i istinski partner na tom putu Foto: MZD
Portal AnalitikaIzvor

Šimun je zahvalio Santanderu i saradnicima na naporima koje ta organizacija ulaže s ciljem jačanja kapaciteta nacionalnih institucija da razviju i primijene adekvatne politike koje će donijeti održive i pozitivne promjene u životima najmlađe populacije.

''Prije neki dan smo zajedno predstavili Strategiju ranog razvoja djeteta, koja će vjerujem biti dobar osnov da ovaj vid zdravstvene zaštite i razvoja djece od najranije dobi dobije adekvatnu primjenu i puni kapacitet.Naš prioritet je i potpuno uvođenje baby friendly programa u svim porodilištima u Crnoj Gori , što je jedan od ključnih činilaca razvoja u prvim danima života'' poručio je dr Šimun.

On je upoznao šefa predstavništva UNICEF-a sa projektima koji su u toku, a koji bi mogli imati zajednički fokus ka uspostavljanju najboljih praksi iz oblasti razvoja i brige za djecu te ostvarivanje njihovih prava.

Tokom susreta bilo je riječi ojačanju kapaciteta koji će dodatno osnažiti nacionalne programe imunizacije radi zaštite djece od zaraznih bolesti .

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander čestitao je ministru Šimunu na imenovanju. Santander je istakao tri prioriteta za saradnju u narednom periodu. Prvi se tiče sprovođenja nedavno usvojene Nacionalne strategije ranog razvoja djeteta 2023-2027. Drugi prioritet je poboljšanje njege majki i novorođenčadi u svim zdravstvenim ustanovama, dok se treći odnosi na niske stope imunizacije za čije povećanje je neophodno jačati komunikaciju i povjerenje između zdravstvenih radnika i roditelja.

“Radujemo se predstavljanju Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori iduće godine. Ovaj izvještaj napravljen je uz podršku UNICEF-a i daje korisne preporuke za poboljšanje njege majki i beba u Crnoj Gori. UNICEF će pružiti tehničku podršku Ministarstvu zdravlja da na osnovu ovog izvještaja ubrza reforme s ciljem poboljšanja standarda zdravstvene njege”, najavio je Santander.

Portal Analitika