Svijet

Santos novi predsjednik Kolumbije

Izvor

Bivši ministar unutrašnjih poslova Santos, koji ostao zapamćen po uspješnoj borbi protiv ljevičarskih pobunjenika (FARK) , najavio je da će nastaviti da vodi proameričku politiku, kao i njegov prethodnik Alvaro Uribe. Za Santosa je glasalo devet miliona građana, što je rekord kada je u pitanju izbor predsednika, javile su agencije.

Drugi kandidat za šefa države Antanas Mokus, bivši gradonačelnik Bogote, osvojio je svega 28 odsto glasova.

Dosadašnji predsednik Uribe je morao da se povuče sa mjesta šefa države jer je Ustavni sud presudio da ne može da dobije treći mandat.

U prvom obraćanju naciji u Bogoti, novi šef države je posebno zahvalio dosadašnjem predsjedniku Uribeu koji ga je podržavao u predizbornoj kampanji. On je najavio da će nastaviti borbu protiv ljevičarskih pobunjenika, a na ekonomskom planu glavni zadatak će mu biti, kako je naglasio, borba protiv nezaposlenosti i siromaštva.

"Zahvaljujući bezbjednosti koju imamo u zemlji, mi ćemo moći da se usredsredimo na prosperitet, otvaranje novih radnih mjesta i da se borimo protiv siromaštva", izjavio je Santos pred 10 hiljada svojih sljedbenika okupljenih u glavnom gradu.

Na spoljnopolitičkom planu, za novog predsjednika glavni izazov će sigurno biti zategnuti odnosi sa predsjednikom Venecuele Ugom Čavesom, koji je prekinuo trgovinu sa Kolumbijom zbog prisustva SAD u toj zemlji. Santos je u predizbornoj kampanji predložio Čavesu pregovore, ali uz poštovanje obostranih interesa.

"Mi želimo dobre odnose sa svim našim susedima", izjavio je u predizbornoj kampanji Santos.

 

Portal Analitika