Svijet

SAD podržale Švedsku u sporu s Bjelorusijom

Izvor

Stejt department je izrazio "veliku zabrinutost" i ocijenio da takvi potezi "služe samo tome da Bjelorusija potone dublje u samoizolaciju".

"SAD podržavaju Švedsku i njene evropske partnere u podršci bjeloruskom narodu za modernom, demokratskom i prosperitetnom budućnosti", piše u saopštenju.

Stejt department je pozvao Bjelorusiju da "smjesta oslobodi i rehabilituje sve političke zatvorenike i okonča represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom".

Bjelorusija je juče odlučila da protjera sve preostale švedske diplomate, pet dana po protjerivanju švedskog ambasadora iz Minska, a svoju ambasadu u Stokholmu je zatvorila.

Napetost između dvije zemlje eskalirale je 4. jula, kada je jedan mali avion, koji su platile dvije švedske reklamne agencije, ušao u bjeloruski vazdušni prostor i izbacio 879 plišanih medvedića sa porukama podrške ljudskim pravima.

Minsk u početku nije želio da prizna da se incident uopšte dogodio, ali je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko 1. avgusta smijenio dvojicu ključnih generala - komandante vazduhoplovstva i graničnih snaga, i nekoliko nižih oficira.

(foto: blic.rs)

Portal Analitika