Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Ruždi opisao trenutak kad je napadnut nožem: Posljednja stvar koju sam ikada vidio desnim okom bio je čovjek u crnom

Ruždi opisao trenutak kad je napadnut nožem: Posljednja stvar koju sam ikada vidio desnim okom bio je čovjek u crnom

U prvom TV intervjuu od kada je izboden, Salman Ruždi opisuje kako je nož u ruci napadača bio posljednja stvar koju je ikada vidjelo njegovo desno oko.

Ruždi opisao trenutak kad je napadnut nožem: Posljednja stvar koju sam ikada vidio desnim okom bio je čovjek u crnom Foto: EPA-EFE/Thomas Lohnes / POOL
Portal AnalitikaIzvor

Salman Ruždi je rekao da mu je prva misao kada je vidio čovjeka koji će ga izbosti na bini u avgustu 2022. bila: „Dakle, to si ti“.

„To je djelovalo kao nešto što dolazi iz daleke prošlosti i pokušava da me povuče nazad u prošlost, da se tako izrazim, natrag u tu daleku prošlost, kako bi me ubilo“, rekao je britansko-američki pisac, porijeklom iz Indije, koji je autor knjiga kao što su „Satanski stihovi“ i „Djeca ponoći“.

Ruždi je trebao da održi govor na „Chautauqua Institutu“ u Njujorku 12. avgusta 2022. kada je čovek munjevito prišao na binu i ubo ga oko 10 puta.

„Sjedio sam s desne strane pozornice“, rekao je Ruždi, čitajući iz svoje buduće knjige o napadu, pod naslovom „Nož: Razmišljanja o pokušaju ubistva“. „Onda, u mom desnom uglu – posljednja stvar koju sam ikada vidio desnim okom – vidio sam čovjeka u crnom kako trči prema meni niz desnu stranu dijela za sjedenje. Crna odjeća, crna maska na licu. Dolazio je brzo. Kao raketa.“

„Priznajem, ponekad sam zamišljao svog ubicu kako se iznenada pojavljuje na nekom javnom mjestu i dolazi po mene upravo na ovaj način. Tako da je moja prva misao kada sam vidio ovu ubilačku figuru kako juri ka meni bila: ‘Dakle, to si ti. Stigao si.’“

Nakon napada, Salman Ruždi je ostao u bolnici šest nedjelja. Izgubio je vid na jednom oku i osjećaj u nekim prstima. „Jedan od hirurga koji su mi spasili život rekao mi je: ‘Prvo si zaista imao lošu sreću, a onda dobru’. Rekao sam: ‘Šta je bila dobra sreća?’ i on je rekao: ‘Pa, to što čovjek koji te je napao nije imao pojma kako da ubije čovjeka nožem’“, rekao je Ruždi Andersonu Kuperu u emisiji „60 minuta“ CBS-a u svom prvom televizijskom intervjuu od napada, , prenosi Gardijan.

Napad se desio 33 godine nakon što je tadašnji lider Irana, Ajatolah Homeini, izdao fatvu kojom je pozvao na ubistvo Salmana Ruždija nakon objavljivanja knjige „Satanski stihovi“, koja je proglašena bogohulnom.

Optuženi napadač, Hadi Matar, izjasnio se da nije kriv po optužbama za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena. Od trenutka njegovog hapšenja neposredno nakon napada, on je držan u pritovru bez mogućnosti kaucije.


Portal Analitika