Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • "Ronja - Razbojnikova kći": Trijumf makedonske predstave na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici

Dječji žiri za najbolju proglasio predstavu „Vuk i sedam jarića“ iz Niša

"Ronja - Razbojnikova kći": Trijumf makedonske predstave na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici

“Imali smo težak zadatak da od kvalitetnog programa odaberemo najbolje. Ipak smo se saglasili. Čestitamo svima”, poručio predsjednik žirija Goran Bulajić

"Ronja - Razbojnikova kći": Trijumf makedonske predstave na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici Foto: KIC Budo Tomović
Portal AnalitikaIzvor

U Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” večeras su proglašeni pobjednici jubilarnog, desetog izdanja Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023. 

Gran pri za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je predstavi „Ronja – Razbojnikova kći”, u izvođenju Teatra za deca i mladinci Skoplje, Sjeverna Makedonija. Takođe, nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Jakubu Maksimovu za režiju predstave „Ronja – Razbojnikova kći”.

Nagrada za najbolju dramaturgiju „Dragan Radulović” dodijeljena je Jeleni Đorđević za predstavu „Zlatokosa”, Pozorišta lutaka u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka dodijeljena je Theodori Popovoj za lutke u predstavi „Bremenski muzikanti”, Državnog lutkarskog pozorišta Trgovište, Bugarska.

Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Olgi Zijebinskoj za scenografiju u predstavi „Bambi”, Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, Srbija.

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena je Frenkiju Bogićeviću za muziku u predstavi „Vuk i sedam jarića”, Pozorišta lutaka Niš.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo dodijeljeno je: Matei Jankovskoj, za ulogu Ronje u predstavi “Ronja – Razbojnikova kći”, Davorinu Diniću, za ulogu vuka u predstavi „Vuk i sedam jarića“, Milošu Milovanoviću, za ulogu Bambija u predstavi „Bambi“, Dimitru Karaivanovu, za ulogu pijetla u predstavi „Bremenski muzikanti“ i ansamblu predstave „Csardas“.

Specijalna nagradu žirija, koja je ove godine uvedena na inicijativu stručnog žirija, dodijeljena je Davoru Dragojeviću za ljubav, razumijevanje i fantastičnu organizaciju Festivala.

Dječiji žiri je za najbolju proglasio predstavu „Vuk i sedam jarića“, Pozorišta lutaka Niš, Srbija.

Članovi stručnog žirija bili su predsjednik Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su Aleksandar Alek Rodić, diplomirani glumac i kompozitor, Srbija, i Vladimir Lazovski, glumac u pozorištu za decu i mlade – Skoplje, Sjeverna Makedonija.

Bulajić je istakao da je stručni žiri sa zadovoljstvom konstatovap da je Festival protekao u dobroj organizaciji, istinskoj pozorišnoj radosti.

“Imali smo težak zadatak da od kvalitetnog programa odaberemo najbolje. Ipak smo se saglasili. Čestitamo svima”, poručio je on.

U Dječijem žiriju ove godine su bili Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Niša Ćupić, Dušan Čelebić, Daria Miranović, Marta Janjušević, Ognjen Tomović, Petar Đuranović, Eleonora Tomašević, Nikolija Popović i Lav Stojanović.

Direktor i selektor Festivala Davor Dragojević uručio je specijalnu zahvalnicu Viktoru Dlabaču, autoru ovogodišnjeg vizuelnog identiteta Festivala.

Nakon uručenja nagrada, Pozorište za decu i mlade Kragujevac je, u čast nagrađenih, odigralo predstavu „Vuk i sedam jarića“.

Festival traje još sjutra (4. septembar), a osim u Podgorici, gdje su mališani uživali u čarima jedinstvenog svijeta lutaka u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” i sali DODEST, pozorišne trupe su u petak, 1. septembra odigrale predstavu i u Gusinju, dok će u ponedjeljak odigrati predstave za mališane iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice i Nikšića.

U Bijelom Polju će, u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, u ponedjeljak, od 14 sati biti izvedena predstava „Bremenski muzikanti“, u Rožajama će biti izvedena predstava „Vuk i sedam jarića“, u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu, od 18 sati, biti izvedena predstava „Zlatokosa“. U Andrijevici će biti izvedena predstava van festivalske konkurencije „Kuče koje nije umjelo da laje“, i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić“. Ovu predstavu će izvesti Dječji umjetnički centar Podgorica.

Jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023, okupilo je ove godine šest glumačkih trupa iz pet zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Portal Analitika