Politika

Roćen: Crna Gora privržen partner NATO

Izvor

U susret samitu u Čikagu, ministri su razgovarali o budućnosti Avganistana, daljim koracima za preuzimanje pune odgovornosti avganistanskih vlasti za sigurnost zemlje do kraja 2014. godine, kao i ulozi NATO-a i međunarodne zajednice nakon toga. Svi učesnici u ISAF-u su ponovili punu posvećenost Avganistanu i nakon 2014. godine, tokom dekade transformacije, pri čemu je poseban akcenat stavljen na osposobljavanje i održivost Avganistanskih bezbjednosnih snaga, izgradnju i jačanje institucija i ukupnog sistema zemlje.

Ministar Roćen je u svom izlaganju istakao da će Crna Gora ostati privržen partner NATO-a u Avganistanu i nakon 2014. godine u skladu sa principima dugoročnog partnerstva i podržao dansku inicijativu „Koaliciju posvećenih kontributora" (3C) koja ima za cilj da doprinese finansijskoj održivosti avganistanskih snaga. Do sada je, na poziv Danske, ovu inicijativu podržalo ukupno 23 zemlje.

Na marginama sastanka, ministri vanjskih poslova Crne Gore i Makedonije, Milan Roćen i Nikola Poposki potpisali su Sporazum o uslovima putovanja državljana dvije zemlje. Ministar Roćen je imao i niz kraćih bilateralnih susreta sa ministrima iz regiona i drugih zemalja učesnica, kao i sa ministrom vanjskih poslova Avganistana Zalmajom Rasulom, zaključeno je u saopštenju.

Portal Analitika